Количеството има значение: колко вода да пие детето

Нормата се променя в зависимост от възрастта

17 май 2022 г.

Снимка: Getty

Кърмата се състои от 80% вода, така че няма нужда да давате не бебето допълнително вода.
Изкуствено хранените (особено тези, които са предразположени към запек),трябва да пият вода. Също така тя трябва да се предлага през лятото, когато е горещо за предотвратяване на дехидратацията, независимо от възрастта на детето.
Когато в менюто се появи по-гъста храна, нуждата от течност се увеличава.

Човешкото тяло не може без вода. Тя е част от кръвта, лимфата, стомашния и чревния сок, доставя веществата, необходими за работа на клетките и тъканите, и „чисти“ метаболитните продукти през стомашно-чревния тракт, бъбреците и потните жлези, обяснява педиатърът д-р Ана Крайнова.
Има един основен принцип, който важи и за водата: спазвайте мярка. Липсата ѝ причинява дехидратация, а излишъкът ѝ товари прекомерно работата на сърцето и бъбреците. Също така тя може да „отмие“ минералните соли и витамини от тялото.

От колко течности се нуждае детето на ден

От раждането до 3-ия месец нуждата от вода постепенно нараства от 30-50 милилитра на килограм телесно тегло на ден до 140-160 милилитра. След това започва да намалява.

- До шестия месец достига почти 130-155 милилитра,

- до 9 месеца - до 125-135 мл,

- на 1 година детето се нуждае от 120-130 милилитра вода,

- на две - 115-125 мл,

- три - 110-120 мл,

- на четири - 100-110 мл.

В същото време е важно да се вземе предвид не само количеството изпита вода, но и течността, която е част от кърмата, смесите и други продукти.

Снимка: Getty
Каква вода трябва да се предлага на бебето

По принцип прясно преварената и охладена до стайна температура чешмяна вода може да се използва за пиене и за приготвяне на детските ястия.
Най-добре е да използвате бутилирана вода, предназначена специално за деца, тъй като тя се различава по състав от тази за възрастни. Добива се от подземни източници (извори и артезиански кладенци), които са надеждно защитени от химическо и биологично замърсяване. Освен това съдържа малко минерали.
С тази вода могат да се разрежда както адаптираното мляко, така и кашите, които не изискват готвене – водата няма да промени първоначалния състав на продуктите, което е много важно за най-малките.

- Прочетете добре етикета на бутилката. Той трябва да съдържа информация за срока на годност и условията за съхранението ѝ след отваряне.

- Ако навън е горещо през лятото или зимата в апартамента, давайте вода често (на всеки половин час), но по малко.
- Правете това след разходка и между храненията.
- Предлагайте неподсладена и негазирана вода.
- Предлагайте, но не настоявайте, особено ако бебето е на възраст под 3 месеца и се кърми.
- В горещо време не давайте напитки направо от хладилника и не позволявайте да пие твърде много през нощта.

Снимка: Getty
Страхотен вариант
В допълнение към водата, жаждата може да се утоли със сок от пресни плодове, зеленчуци, пъпеши, диня, които съдържат до 90-95% течност, но заедно с това витамини, минерали, органични киселини и захари.
Можете да давате на детето и прясно приготвени сокове от горски плодове или промишлени сокове, както и нектари, компоти, плодови и зеленчукови отвари, запарка от шипка. Всички тези напитки са специално създадени за деца. А за каква възраст е посочено на етикета.

Спешно!
Вашето дете се нуждае от допълнителна течност, ако:
- има твърде суха кожа, език, устни;
- рядко ходи до тоалетната по малка нужда;
-  не наддава на тегло или наддава малко;
- има треска или ускорен пулс;
- има инфекция, която предизвика треска, повръщане или диария.

Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа