Кога се появява самосъзнанието

Френски учени установиха с необичаен експеримент

24 февруари 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Необичаен експеримент, проведен от френски специалисти, изяснява от каква възраст можем да говорим за наличие на самосъзнание у детето. Резултатите са удивителни, констатира letidor.ru.

Оказва се, че още в петия месец след раждането бебето започва да разбира собствените си действия, да ги помни, анализира и отделя от постъпките на другите хора. А у някои невръстни деца този процес започва даже по-рано!

Както разкрива влиятелното научно списание Science, в хода на експеримента показали на децата три различни снимки: изображение на лице, а също и две „маски“, на които част от чертите били заменени с точки в различни цветове. Успоредно с това учените проследявали активността на мозъчната дейност при гледането на тези снимки.

Специалистите установили, че дори 5-месечни бебета опитвали да разпознаят лицата. Наистина, както обясняват учените, активирането на мозъчните центрове, които съхраняват информация за познати черти, се случва много по-бавно, отколкото при възрастните.

Резултатите свидетелстват за наличие на самосъзнание у бебетата, които, по мнението на изследователите, започват от съвсем ранна възраст да възприемат околната действителност.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа