Руският парламент забранява кръщаването с екзотични имена

За да се избегнат казуси като този с момчето, наречено БОЧ рВФ 260602

22 октомври 2016 г.

Снимка: Guliver / iStock

Руските родители скоро ще трябва да усмирят фантазиите и творческия си плам, когато умуват как да нарекат детето си, след като стана ясно, че законопроект може да забрани на ЗАГС (управление „Записи на актовете за гражданско състояние“) да регистрира имена с цифри, цифрови обозначения, символи, рангове, длъжности, абревиатури и нестандартна лексика.

Решението е прието на последното заседание на комитета към Държавната дума по въпросите на семейството, жените и децата, съобщава letidor.ru.

Авторът на документа, депутатът Валентина Петренко е уверена, че това ще помогне да се защитава по-ефективно правото на децата на имена, дадено им от конституцията. В пояснителната записка е казано, че съществуващото в момента законодателство не задължава майката и бащата да кръщават децата си само с такива имена, които не нарушават интересите им. Не е ясно и какво се прави, ако има очевидни нарушения и понякога, според Петренко, родителите злоупотребяват със своите възможности.

Предложението е поправката да се внесе в закона за актовете на гражданското състояние. Според статистиката на ЗАГС Москва от 1998 года сред най-необичайните имена, с които са наричани момчета, са: Николай-Никита-Нил, Христамрирадос, Делфин, Ярослав-Лютобор, Лука-Щастие, Съмърсет Оушън.

Родителите на момичета също са се отличили: Април, Полина-Полина, Принцеса Даниела, Заря-Заряница, Океана, София-Слънчице.

Преди няколко години доста нашумя историята с момчето, наречено БОЧ рВФ 260602 (Биологичен обект на човешкия род Воронини – Фролови, роден на 26 юни 2002 г.). Детето и досега живее без документи. "Съдът застана на страната на ЗАГС Москва, което отказа да регистрира дете с такова име в защита на неговия интерес“, напомня Валентина Петренко.

Еми Спасова

 

 

Коментари
Последни видеа