Яко е да си еко

И една „Зелена олимпиада“ за всички от сърце

27 април 2016 г.

Министерство на образованието си подава ръка с Министерството на околната среда и водите за една доста смислена кампания, свързана с екология и опазване на природата и насочена към децата в училища възраст – от 1-ви до 12-и клас.

Кампанията „Яко е да си еко“ има за цел да популяризира Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ като набляга на приоритетите в нея – „Отпадъци“ и „Подобряване качеството на атмосферния въздух“. Целта е в децата да се възпита мисъл, внимание и отношение към околната среда, за да пораснат възрастни, които не изхвърлят фасовете си по улиците на общо основание, разделят отпадъците си и се стараят да не ходят с колата до магазина на 50 м и всички тези усилия, само за да  помогнем на планетата да диша някак си заедно с нас.

И за да не е всичко толкова скучно и оперативно, има и награди, които се раздават в съпътстващата кампанията „Зелена олимпиада“. Тя се провежда за четвърта поредна година и изисква регистрация тук. След това децата решават тест, който е съобразен с възрастта им, така че има три варианта – за начален, среден и горен курс.

Въпросите са 10. Девет от тях са затворени, а последният е отворен и ще иска отговор, който да покаже на проверяващите, че детето има умението да развива свои тези на екологична тематика. Разбира се, той носи най-много точки и е най-важен за крайното класиране.

А то ще разпредели награди между 18 момчета и момичета – по трима от шестте района Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен и Югоизточен. И като казахме награди, редно е да споменем, че те включват MP3 плеъри, смартфони и таблети. Не е лошо.

За да се спечелят, трябва да се направи регистрация и да се реши тестът до 10 май. Резултатите ще станат ясни на 20 май, а накрая ще има и шест заключителни събития в шестте най-активни града (там, където са участвали най-много деца), включващи спектакълът „Яко е да си еко“ с екопосланиците Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека.

Зелената олимпиада чака на zelenaolimpiada.bg

Елисавета Цалова

Коментари
Последни видеа