Младите родители ги чакат 6 години безсънни нощи

Идеята не е да се отказвате от приключението, а да се подготвите психически

26 февруари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

В рамките на очакваното е, след появата на бебето на родителите да им предстоят няколко месеца (при някои - година-две) безсънни нощи. Уж след това детето започва да спи нормално и мама и татко възстановяват предишния си режим. Ново изследване на британски учени обаче показа, че нещата далеч не стоят така ведро. Към момента, на младите родители им се налага да прекарат общо не по-малко от 6 години безсънни нощи, след като в живота им се появи дете. И едва после биха могли евентуално да поспиват по-спокойно. 

Дори детето да е тръгнало на училище (което във Великобритания е на 4-годишна възраст), то без да иска лишава родителите си от сън средно по 15-20 минути всяка нощ. При това майките губят 22 минути, а бащите - 14. Без значение колко е голямо детето, в по-голямата част от случаите, то се буди нощем и търси родителско внимание. Причините са различни - може да е сънувало кошмари или да е болно. Проблем е, че дори и малкото да спи спокойно, майките не успяват, заради високото ниво на стрес и вълнения. След като веднъж организмът им е свикнал на постоянно будене през нощта и напрежение, е трудно да се върне в обичайния си ритъм.

В изследването са участвали 4600 родители, като от нарушения на съня, възникнали заради необходимостта да се грижат за децата си, страдали по-често майките, отколкото бащите.

Източник: medikforum.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа