Шест учебни заведения са носители на титлата „Най-активно училище в България 2022“

Над 700 училища и детски градини от цяла България участваха в инициативата за насърчаване на спорта

02 декември 2022 г.

Снимка: Сдружение BG Бъди активен

Рекорден брой учебни заведения от България взеха участие в осмото издание на Деня на спорта в училище, който се проведе в края на септември. Над 700 детски градини и училища проведоха различни занимания, посветени за здравословния и активен начин на живот. 130 600 са децата, станали част от кампанията, чийто координатор за България е сдружение BG Бъди активен.

СУ „Васил Левски“ – Гълъбово, 81 СУ „Виктор Юго“ - София , СУ „Емилиян Станев“ - Велико Търново, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Старо Оряхово , Средно училище „Петко Рачов Славейков“ – Кърджали и ДГ „Ален мак“ – Харманли са носителите на титлата „Най-активно учебно заведение“ на България за 2022-ра година. Призьорите са организирали богата и интересна програма, като сред най-любопитните, извън традиционните футбол, волейбол и баскетбол, занимания са: турнир по волейбол за учители, състезания с ролери, физзарядка, различни щафетни и подвижни игри, лекоатлетически игри, стрийт фитнес, демонстрации на карате, аеробика, стречинг, зумба, народни танци и др.

Снимка: Сдружение BG Бъди активен

Над 100 са реализираните спортни дейности от училище СУ „Васил Левски“ – Гълъбово, които печелят титлата „Посланик на Ден на спорта в училище“, а в празника в училището са взели участие всичките 19 паралелки, множество родители и учители. Софийското 81 СУ „Виктор Юго“ организира първи волейболен турнир за педагогически специалисти от училищата в град София. Състезанието бе подкрепено от Столична община, Регионален инспекторат по образованието и Българската федерация по волейбол и даде заявка турнирът да се превърне в ежегоден. Наградата на победителите бе връчена лично от Любо Ганев, президент на Българската федерация по волейбол (БФВ). На учебното заведение от столицата, сдружение BG Бъди активен ще подари една от арт-инсталациите наречени „Шишеяд“, в която ученици и преподаватели ще могат да събират разделно пластмасови бутилки. По този начин училището става част от кампанията „Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“ и се ангажира да събира и предава за рециклиране събраните пластмасови опаковки.

Сред останалите популярни личности, станали част от празника на спорта в училище са националният състезател по боулинг Дарин Траянов и Антоанета Тодорова – Селенска, участничка в три олимпиади, световна рекордьорка за девойки и за жени. Те бяха гости на СУ „Емилиян Станев“, Велико Търново. Интересен елемент от програмата на учебните заведения прави и засегнатите от тях моменти на ангажираност към различни каузи - ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Старо Оряхово е организирало занимания за изработка на картини от капачки специално за децата със СОП, а Средно училище „Петко Рачов Славейков“ - Кърджали стартира благотворителната инициатива „Да помогнем на Габи“ за събиране на средства за онкоболно дете от Кърджали, като само за деня учениците са събрали сума на стойност 650 лв.

Снимка: Сдружение BG Бъди активен

Специалната награда за „Най-активна детска градина“ отива при ДГ „Ален мак“ – Харманли, които показват висока ангажираност към децата, не само в Деня на спорта в училище, а и през цялата година като включват децата постоянно в различни дейности на сдружението. Градината е ангажирала и родителите с почистване и други зелени активности, като част от зелената тема на празника.

Това бе осмото издание на инициативата, в която учебните заведения предлагат на учениците си различни състезания, демонстрации, групови тренировки и забавни игри, посветени на здравословния и активен живот. През тази година, Денят на спорта в училище привлече вниманието и към една изключително важна тема – опазването на средата от замърсяване с отпадъци. Допълнителната тема на тазгодишното издание, заложена от организаторите като предизвикателство към участващите учебни заведения, бе под мотото Спорт #БезОтпадъци , като 71% от участващите преподаватели  са работили с децата по въпроси свързани с разделното събиране на отпадъците, рециклирането и ролята на всеки един от нас за състоянието на  заобикалящата го среда.

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.