Учениците се връщат в училище от понеделник

Засега в клас присъствено ще учат само най-малките, 7-ми, 8-ми и 10-ти клас

08 април 2021 г.

Снимка: Shutterstock

От понеделник за част от учениците в България се възстановява присъствената форма на обучение, съобщи министър Красимир Вълчев по време на редовния брифинг за разпространението на коронавируса у нас.

Така на 12 април в клас ще се върнат учениците от 1-ви до 4-ти клас, както и тези от 7-ми, 8-ми и 10-ти клас.

Запазва се двуседмичният ротационен принцип на обучение. Ако обстановката го позволява, след тях, от 26 април, в класните стаи ще се върнат 5-ти, 9-ти и 12-ти клас. А на учениците от 6-ти и 11-ти клас редът ще дойде чак на 17 май, поради Великденските и майските празници и почивни дни. Заедно с тях тогава присъствени занятия ще възстановят и седмокласниците, на които тази година предстои тежка матура.

Ротацията не засяга най-малките ученици, които ще си останат в клас. Също така в училищата с по-малко натоварване – по един клас във випуск например, ще могат да се върнат всичките ученици присъствено.

„Считаме за разумно до 40% от учениците от 5-и до 12-и клас да се върнат в училище. 12-и клас традиционно приключват по-рано учебната година, в средата на май. Затова е важно да се върнат на 26 април. Тогава периодът ще бъде три седмици, тъй като съвпада с Великденските и майските празници, когато има множество неучебни дни и графикът ни е от 26 до 14 май“, обясни министърът през БНТ.

Този график обаче е пожелателен и ще зависи от развитието на епидемиологичната ситуация в страната, уточни просветният министър.

Във висшите училища ще се възстанови присъственото обучение за практическите занятия.

 

Коментари
Последни видеа