10 типични грешки на семейния спор

Какво да (не) казвате и правите, когато помежду ви стане напечено

22 септември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Май че няма семейство, в което всичко си върви "по мед и масло" и не се разразява нито един скандал. Това е нормално и, може би, хубаво. Споровете могат да бъдат добър опит за двойките, защото позволяват да избликнат наяве скрити конфликти и в острия разговор всеки да каже това, което си мисли. После двамата премислят казаното и търсят решение на проблема.

Но спорът може да има и негативни последствия, ако емоциите излязат от контрол. Какво не бива да правим, докато си изясняваме отношенията? letidor.ru изброява 10 типични грешки, които правят повечето хора.

1. Публична кавга. Не е нужно хората около вас – деца, приятели, роднини да знаят какво се случва с вашите отношения.

2. Взаимни обиди – бъдете внимателни какво изричате, за да не оскърбите своя партньор. Лошата дума не се забравя, знаете.

3. Изместване на предмета на спора. Не припомняйте предишни обиди и провинения, съсредоточете се над конкретното нещо, което ви дразни, защото рискувате острият разговор да стигне до скандал. Това не е конструктивно, пък и не можете да поправите всички грешки и недостатъци.

4. Обявяване на бойкот – така не давате възможност да се излезе умно от ситуацията.

5. Сарказъм и ирония в общуването. Не ги допускайте, не са приятни и само ще провокират драматичен отговор. По-добре е да опитате с шега – тя винаги помага, особено в напечени ситуации.

6. Нежелание да се изслуша опонента. Причината за спора може да се корени във вашето поведение и постъпки – замислете се още в началото на разговора дали не е така и избягвайте да прекъсвате – дайте възможност на съпруг/ата си да се изкаже.

7. Прехвърляне на отговорност. Говорете само от първо лице – не "ти си виновен", а "аз се безпокоя, че...".

8. Нелоялни сравнения. Никога не използвате като пример успехите на други хора, за да принизите постиженията на своя близък човек.

9. Опит спорът да остане открит. Доведете разговора до логичен край и направете изводи, и тогава причините за кавга ще станат с една по-малко.

10. Нежелание да се направи компромис. Не мислете, че е унижение първи да поискате помирение, ако спорът се изостри.
  
Контролирайте реакциите си и учете на това своите близки. Особено, ако имате дете – родителските скандали му се отразяват много болезнено. И помнете, че глупавият човек може да се превъзпита, умният да се поучи, а мъдрият – да приеме любимия такъв, какъвто е. Нека бъдем мъдри!

Еми Спасова

 

 

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.