Как да не допуснем училището да пречупи детето

12 съвета от известния психолог Михаил Лабковски

10 Февруари 2021 г.
Как да не допуснем училището да пречупи детето

Снимка: Guliver / iStock

Как да не допуснем училището да пречупи детето ни? В една от лекциите си известният руски психолог Михаил Лабковски дава 12 съвета, които могат да помогнат на родителите да си отговорят на такива сложни въпроси като това по какви критерии да избират училище, трябва ли да спорят с учителите и в кой момент трябва просто да оставят детето да се справя само.

1. Няма нужда да натоварвате малките ученици допълнително - без шах, чужди езици и друг вид интелектуално развитие. До 6-7 години мозъкът на малкото не е готов физиологически да възприема големи количества информация. Вие губите пари, а то – детството си.

2. Не търсете специално и строго училище, в което на първокласника ще му е трудно. В началните класове основното за детето е психологическия комфорт. Затова изберете нормално училище близо до дома. Така детето няма да губи време и енергия да пътува и за него ще бъде по-лесно да изгради отношения със съученици, ако живеят в съседство.

3. Първата учителка трябва да бъде не „силна“, а добра. Нужна ви е просто адекватна жена, която обича децата и учителската професия за нея е призвание. За това отидете в избраното училище през пролетта и разпитайте родителите какви са учителите, които в момента са класни ръководители на четвъртокласници.

4. Училището е отговорност на вашето дете, не ваша. Можете да вземете отпуск в първите две седмици от първи клас, а после да кажете на детето: „Не аз тръгвам на училище, няма да се занимавам с учене, а ти.“

5. Престанете да питате за уроците и да реагирате на оценките. Нека темата училище стане за вас табу. Ако детето иска да говори за нея, изслушвайте го и говорете с него, но ако не иска – не ви е нужно да знаете как е там и какво става.

6. Не учете заедно с детето. Не бива да му помагате да си подрежда училищната раница, нито да му проверявате домашните. Помислете за себе си, и това, че един ден вашето дете ще трябва да се справя само – ако му помагате и правите всичко със и за него, то ще има големи проблеми.

7. Разбира се, че можете да помагате на детето си, но тук въпросът е принципен - кой започва пръв. Детето трябва да поиска помощ, да попита: "Мамо, тате, какво да напиша, нещо не разбирам тук." А не вие да отивате и да го питате как се справя – ако то не иска помощ, това е добре.

8. Ако учителят не обича вашето дете, проблемът трябва да се реши. Пробвайте в началото да говорите с него, после с директора, ако не става – отидете по-нагоре, защото може да се наложи да преместите вашия ученик в друг клас или в друго училище. Но в никакъв случай не оставяйте детето в състояние на продължителен и перманентен стрес.

9. Пубертетът е най-тежкият момент в живота на вашето дете. Започва около 12-годишна възраст и продължава до 15-16 г. Това е време на сложни психически и физически промени, съпътствани от хормонален дисбаланс, психологически проблеми, умора. И точно в това време трябва да положи трудни изпити и матури. Да, то може да започне да се учи по-зле, да се скатава, да намали успеха си.

Моят съвет е следният: ако не искате конфликти и тежки проблеми, включително суицидно поведение, не се намесвайте. Вашата задача е доколкото е възможно спокойно и бързо да преживеете това време, докато кошмарът приключи.

10. Не се конфронтирайте открито с училището, най-вероятно ще загубите. Когато ви извикат на родителска среща и ви обясняват как в това елитно училище програмите са сложни и е необходимо да се занимавате със своето дете – не спорете. Съгласявайте се. И продължавайте по своя начин.

11. Не е задължително талантите на детето специално да се развиват и реализират, ако то не иска това. Талантът трябва да дава радост, той не е нещо, което трябва да се използва. Не напрягайте ученика си, не търсете педагози и не очаквайте талантът „да се излее от него“. Най-често нищо не се излива и в това няма нищо трагично.

12. Най-важното: научете се да приемате своето дете, без да очаквате нищо от него. Да, на 15 години това е по-трудно, отколкото на 5. Няма значение как то се учи и как се държи, обичайте го такова, каквото е. Но за това е необходимо първо да обичате себе си.

Източник: kykysik.ru

Образование

Педагог: Няма доказателства, че домашните подобряват успеха на учениците в началните класове

Образование

В час по мислене: Педагог измисли метод за обучение в самоувереност

Образование

Педагогът Росица Иванова: Не вярвам, че българчетата са най-неграмотни

Здраве

Психолог: Детската градина да дава не знания, а емоционална увереност

Още от Образование

Момиченце товори с майка си. Снимка: Getty

10 речеви умения на 3-годишното дете

Момче, което има затруднения в училище. Снимка: Getty

Разпознайте дислексията преди детето да тръгне на училище

Момче разглежда модел на атом. Снимка: Getty

Как да разберете, че детето ви е специално: 7 сигурни знака

Сърдито момиченце. Снимка: Guliver / iStock

Детските емоции - пълна енигма! Или не...

Отборът от Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“ – гр. Перник е големият победител в първото състезание.

Снимка: УНСС

Проведе се първото състезание в УНСС на Асоциация на езиковите училища в България

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Освен морална подкрепа, Фондация „За доброто“ се грижи и за бъдещото развитие на децата.

Снимка: Фондация „За доброто“

 

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Новият епизод е фокусиран върху уменията и храненето на бебето в деветия му месец.

Снимка: Kaufland България

Здраве

Бебето на 9 месеца развива първите си социални умения

Новият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ дава ценни съвети за нововъденията в храненето и уменията на бебето

Бебе наднича над креватчето. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Никой не предупреждава за лошите изненади на родителството

Майки от цял ​​свят споделят в социалните мрежи своя опит

Брук Шийлдс и Гриър. Снимка: Instagram

Заедно

Брук Шийлдс празнува пълнолетието на дъщеря си

Малката й дъщеря от брака й с Крис Хенчи Гриър навърши 18 години

Бебе, което плаче на пода. Снимка: Getty

Заедно

Без паника: какво да правите, ако изпуснете бебето

Основното правило: запазете спокойствие

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty
 

Наслаждавате се на времето, прекарано заедно.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

42 неща, които се променят в живота след раждането на дете (2 част)

Колкото и да сте подготвени за новите страни в ежедневието ви, пак ще останете изненадани от някои