Ученическата раница – как да я изберем

За най-малките заложете на подсилена с твърд гръб

Снимка: Shutterstock

Баби, дядовци, лели на ученик – преди 15 септември всички роднини се сещат първо за раницата. Практичен и полезен подарък. Той определено ще зарадва детето, без значение дали ще е първокласник или тийнейджър, за който това е по-скоро аксесоар за престиж. А цената е такава, че подобен подарък определено ще облекчи семейния бюджет.

Няма значение дали ще пазарувате на Стоков пазар Илиянци, Метро, Джъмбо или в специализиран магазин. Най-ниската цена е 15-17 лева, но това, което ще харесате, вероятно ще е между 60-100 лева. Цената обаче не може да е ориентир за този, който трябва да избира. Тя само ще ограничи избора ви. Няма специалист, който да ви каже какво точно ви трябва. Така че, опитайте да се ориентирате сами.

Стандартните размери – 43/30/15 см. (с плюс-минус 2 см.)  ще ви се сторят безкрайно големи за 7-годишното хлапе. А преди първата родителска среща няма да знаете колко учебници, тетрадки и пособия ще трябва да носи първокласникът. Изискването, което имат лекарите-ортопеди е, раницата да не е по-широка от раменете му.

Снимка: Shutterstock

Разпределението е важно, за да може товарът да се разположи относително равномерно. То дава и още едно предимство - има отделен джоб за моливи, боички, пастели. Те се откриват лесно и не цапат учебниците и тетрадките. Допълнителни отделения, странични джобове, вътрешен органайзер, джобове за бутилки помагат всяко нещо да отиде на мястото си. Но, добавят тежест към общото тегло на раницата. А това е крайно нежелателно. Защото има норма. За малките ученици чантата трябва да е с тегло 3-4 кг. Не повече. А, за тези 10-16 години – 6-7 кг. - или около 10% от теглото на детето.

Екстрите – ергономични, олекотени, ортопедични. Това ще прочетете на етикета. Те са с дишащ гръб, с твърд анатомичен гръб и патентована система за предпазване на гръбнака. Звучи внушително, както и цената.
 Няма как да проверите дали това, което обещава производителят, отговаря на истината. Не е задължително сертификат за тези качества да бъде приложен в продукта, обясняват от Комисията за защита на потребителите. При оплакване обаче, Комисията може да изиска от производителя да представи този сертификат. Кой ли ще го направи?

Ортопедите съветват: Раницата да се разположи симетрично на двете рамена и тежестта ѝ да е равномерно разпределена. Затова заложете на раница с твърд гръб и допълнителни отделения. Така поне теоретично товарът ще се разпредели равномерно.
Нека и презрамките да са широки и подплатени – като допълнителна осигуровка.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа