Защо децата искат да гледат и да им четат по 100 пъти едно и също

Има логично обяснение, както и голяма полза. Ето мнението на психолози

Снимка: Guliver / Getty

Всяка майка познава тази ситуация: детето всеки ден иска да гледа един и същ анимационния филм или настоява отново да му чете любимата приказка. Така не веднъж, не два ... 100 пъти едно и също.
Всички знаят текста наизуст, но това не е достатъчно за детето. Нещо го кара да се връща към същата история отново и отново.
Подобно поведение за много хора е странно, но има разумни научни  обяснения, защото от това има полза. Ето каква е ролята на повторението в живота на детето.

1. Повторението е начин на развитие

Повторението развива паметта на детето и формира способността за анали- Това е в основата на по-нататъшното му развитие.
В училище правилно организираното повторение  е един от факторите, които допринасят за интелектуалното развитие на ученика и му помага да постигане дълбоки и трайни знания.

2. Начин да си напомни нещо на себе си

Когато детето придобие ново умение, неговото многократно повторение е нещо като напомняне и затвърждавене на вече придобитото умение. По същия принцип желанието да повтори една и съща сюжетна линия може да е резултат от желанието да си напомни за направените по-рано нови заключения.

3. Потвърждение, че светът е сигурно място

Отдавна не е тайна, че децата имат спешна нужда от ритуали. Това им дава усещане за стабилност, сигурност и надеждност на света около тях.
Ритуалът е ясен, установен начин на действие. Така дете, което иска постоянно да слуша една и съща приказка, може подсъзнателно да се стреми към стабилност и подреденост.

4. Стремеж да научи нещо докрай 

Психолозите са установили, че за да може детето да усвои напълно сюжет, подходящ за възрастта и нивото неговото развитие, както и да направи свои собствени заключения, е необходимо този сюжет да се възпроизведе на поне 30 пъти.
С всяко ново възпроизвеждане на сюжетната линия детето открива все повече и повече подробности, допълващи неговата картина на света.


 

Снимка: Guliver / Getty

5. Желание за положителни емоции

Анимацията, която детето толкова много обича, със сигурност му носи положителни емоции: радост за любимия си герой, победа над злото, възстановяване на справедливостта и т.н.

6. Освобождаване от тревожност

Усещането за предсказуемост на ситуацията, особено когато сюжетът е познат и многократно се повтаря, помага на детето да се освободи от тревожността, свързана с непознатото.

7. Привързаност към любимия си герой

Случва се детето да избере определен герой, специфичен характер, който докосва сърцето му.
То може да се идентифицира с него, да се възхищава на някои важни качества на героя или просто да чувства лична емоционална привързаност към него. Тогава многократните молби за гледане на тази конкретна анимация или четене на определена приказка, не могат да бъдат избегнати.

Защо повторението е полезно

Чрез повторение детето научава:
- да се доверява на непознатия свят;
- самостоятелно да се справя с безпокойството;
- по-пълно да възприема информация;
- да забелязва подробности и нюанси;
- да анализира и прави изводи;
- учи модели на повторение и да предсказва последователността на действията.

Повторението допринася за:
- развитие на паметта;
- изграждане на солидни знания;
- по-нататъшно развитие;
- спокойствие;
- концентрация.

Как да се справим с молбите да прочетете или да гледате отново любимата му история?
На този въпрос може да има само един отговор: бъдете търпеливи и дайте възможност на детето да се развива в собствения си ритъм чрез многократно повторение.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа