Как да мотивирате мързеливия ученик

5 тайни за правилните стимули издава психолог

15 ноември 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Започна третият месец от учебната година. И ако някои ученици са се включили без проблем в училищния ритъм, успешно се справят с натоварването и показват високи резултати, други не могат да приемат факта, че трябва да ходят на училище - дистанционно.
Трудно им е де се мобилизират рано сутрин и още по-сложне е да останат концентрирани 6 часа поред.

Какво да правим и как да помогнем?

Психологът Василий Сенаторов дава няколко съвета.

Определете мотивите и целите

Защо да учат? Понятието "мотивация" е тясно свързано с понятието "потребност". Мотивът ни принуждава да предприемем действия, за да задоволим дадена нужда. Ето защо първата стъпка е да се посочат ясно тези нужди.
Започнете с честното обсъждане на представите на детето за това.
Възможно е в момента то да няма нужда от нови знания, а просто от родителско признание. В този случай целта е да зарадва мама или татко. До определена възраст е напълно приемливо хлапето да учи само, за да зарадва родителите си.
Необходимо е реалистично да оцените възможностите на детето. Целта трябва да отговаря на способностите му и всички страни трябва да са съгласни с нейната формулировка.
Важно е детето да разбере, че се движи в правилната посока и често именно семейството му помага да разбере това.

Научете го да довършва до край всяка започната задача

Всичко има начало и край - такъв е редът. И е важно детето от рано да възприеме този ред. Важно е то да знае как ще завърши започнатото – занимания, игри, общуване.
Трябва да го научите да се разделя с приятелите си, да види и приеме определен изход от играта, когато тя приключи.
Освен това, ако нещо не е завършено, тогава няма как да започне отново. Няма как то да планира следваща дейност, да види резултатите, да се наслади на успеха.
И ако детето не вижда края, много трудно ше съхрани и ще поддържа мотивация си.

Снимка: Guliver / Getty

Свържете знанията с реалността

Отивате на почивка на непознато и диво място. Около вас има много нови растения, природни феномени, трябва да поправите нещо, да сготвите, да доставите храна ...
Всеки постоянно се нуждае от знания, за да се справя с ежедневните си задачи. Обяснете това на детето. Трябва да му покажете как наученото може да му е от полза.
Това, което е полезно, най-често предизвиква интерес, а необходимостта от решаване на реална житейска задача, е стимул да придобие необходимите знания.

Поддържайте мотивацията на детето да учи

Малкият ученик не знае как да прояви постоянство. Необходима е помощ от страна на родителите. Те трябва да дадат посоката и да поддържат ентусиазма му. 
Ученето не е просто дейност, а част от живота: подкрепяйте детето, бъдете чувствителни към вълненията и тревогите му, демонстрирайте участие, а не контрол.

Изградете правилни отношения с детето си

Взаимодействието родител-дете е ключът към създаването на хармонична среда. Детето трябва със сигурност да знае, че винаги ще бъде подкрепено.
Нека то винаги да може да ви разкаже за чувствата си – например да не се страхува да признае, че не иска да учи или не знае защо го прави.

Важно е също така родителят да споделя своите преживяванията си с детето: всеки е по-склонен да направим нещо, когато знае, че някой се тревожи за него.

Успехът идва бавно. Пробвайте с тези съвети, опитайте се да оцените кое работи и кое не, следвайте само тези, които са най-ефективни за вас.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.