Най-добрите книги, с които да научите детето си да чете

Запознайте децата с литература, която ще ги накара да искат още и още

28 октомври 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Четенето е сред най-основните неща, които човек се учи в първите 7 години. Невъзможността за извършване на този когнитивен процес в ранна детска възраст предполага по-трудно наваксване в бъдеще. Освен че ни дава възможност да достигаме до всяка информация, която пожелаем, четенето e любимо занимание за релакс и отмора на милиони хора по света. Книгите ни предлагат изцяло нов свят, наситен с най-различни емоции, герои и преживявания.
Въпреки това децата нерядко подценяват тази дейност, като я намират за твърде скучна, бавна и неприятна. Именно затова е важно началото. Запознайте децата с литература, която ще ги накара да искат още и още.

Фокусирайки се върху основните ползи от четенето на книги, виждаме, че богатият речников запас, използването на по-сложни конструкции и по-развити умения за общуване са само част от нещата, които те ни дават. За да развиете любовта на детето към книгите, е важно да подберете заглавия, които ще са му интересни и няма да са му твърде трудни. Ако книгата се окаже прекалено сложна за възможностите му, това може лесно да го откаже и да го отблъсне от четенето. За да ви улесним в тази задача, днес сме ви подготвили няколко заглавия, които вашето дете ще грабне с голяма усмивка.

“Мога сам да чета”

Едрият шрифт и липсата на пренос на думи позволяват на децата лесно да се справят с написаното. Красивите илюстрации ще превърнат четенето в още по-приятно занимание. А богатото разнообразие от български приказки, от една страна, дава възможност на малчуганите за избор. От друга страна, те от малки се запознават с родното богатство в литературата.

“Весели приказки в картинки”

Това бижу в колекцията за най-малките ви дава възможност да ги потопите в света на най-обичаните приказки от поколения наред. Картинките са изключително цветни и забавни, а текстът е достъпен за всяко дете, което прави първите си стъпки. Веселите и закачливи сюжети ще допринесат за насладата от четенето.

Превърнете вашите деца в “TopReaders”

Децата не само се усъвършенстват четенето си, но и ще придобият много нови знания за заобикалящия ни свят. Всяка книжка от колекцията “TopReaders” цели да разпали любопитството на детето към даден предмет. Разделени на три нива, книгите на “TopReaders” са подходящи от първите опити на четене, но и след това:

Ниво 1 е подходящо за деца, които са готови да започнат да четат. Темите и картинките са подбрани съобразно крехката възраст на малчуганите;

Ниво 2 е предназначено за деца, които вече имат определен запас от думи. Целта е те умело да се научат да разпознават правилната им употреба в изречения и текст;

Книгите от ниво 3 са с по-дълги и по-разнообразни изречения, по-богат набор от думи, както и по-сложни основни теми (напр. “Слънчева система”, “Изобретения”, “Знаменити сгради”). Те са подходящи за деца, които могат да четат, но се още от време на време се нуждаят от чужда помощ;

Ниво 4 е вече за опитни малки читатели, които искат непрестанно да се обогатяват. Текстът е много повече от този в предишните книги, речникът - по-специализиран, а темите - по-абстрактни.

Книгите от колекцията на “TopReaders” са подходящ начин да превърнете вашето дете в четящ човек, който се наслаждава на всяка минута над книгите. Различните теми ви гарантират, че поредицата не само няма да му омръзне, но и ще обогатява и надгражда вече познатите му неща.

Предложете на вашите деца няколко различни заглавия и оставете изборът в техни ръце. С подходящ подбор на книга, вие давате шанс на вашето дете да извлече максимално много ползи от четивото. С истории, в които се преплитат доброто и злото, храбростта и други ценни качества, детето изгражда своето мерило за (не)правилно поведение, справедливост и морал. Нещо повече, положителните герои в приказките често се превръщат в истински идоли на малките момиченца и момченца, които се стремят към същия образ.

Вие, родители, дайте добър пример на детето си. Децата подражават изключително много на своите бащи и майки и именно това придава огромна важност на поведението, което демонстрирате пред тях. Затова грабвайте и вие книгите. Сега вече лесно можете да се сдобиете със заглавие в любим жанр - романтични, научни, бизнес, криминални и др. и да споделяте удоволствието от четенето заедно с вашите мъници.

Коментари
Последни видеа