48 000 тийнейджъри на училище за безопасен секс

Лектори в 80 училища водят обучението

80 училища в 7 български града се включват в новата образователна програма за безопасен секс, организирана от Durex, която стартира на 2 юни.

В нея ще участват 48 000 ученици, 6000 от тях на възраст между 14 и 16 години. Те ще посещават лекции, за да се образоват относно връзките и секса.

Образователните класове ще се водят от професионални експерти, които ще запознаят учениците с физическите промени в пубертета, правата им по отношение на секса, митовете и истините, свързани със сексуалния акт, нежеланата бременност, методите за контрацепция и сексуално предаваните инфекции и ХИВ.

Партньор на кампанията е Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП). Лекции ще има в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен. Те ще продължат до 22-ри юни 2016.

Слаба оценка

20.9% е оценката на България за достъп на учениците до лекции в областта на здравното и сексуално образование и модерните методи за предпазване от нежелана бременност, сочат резултати от последния доклад на „Барометър“, обявен от Европейската мрежа на Международната федерация по семейно планиране (IPPFEN)

Кампанията по сексуално образование е подкрепена от проекта “When it’s On, It’s On” на Durex, който разкри, че много млади хора не практикуват безопасен секс. Изводите са направени след анализ на занна от 2-годишно проучване с анкети и интервюта сред тийнейджъри.

Докладът показва шокиращата липса на знания за сексуално преносими инфекции, нежеланата бременност, както и за отношението на противоположния пол към секса.

Фактите са показателни: 40% от сексуално активните на възраст между 16 и 24 години признават, че са правили секс с повече от един партньор без презерватив, а 61% дават утвърдителен отговор, че обикновено не помислят за презерватива до момента, в който той не им потрябва.

 

Коментари
Последни видеа