Дума, измислена от 6-годишно момче, с шанс да влезе в речника на Оксфорд

Какво значи levidromе и как е измислена - вижте!

02 декември 2017 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Шестгодишният канадец Леви Бъд измисли нов термин - "levidromе", и той печели все по-голяма популярност в интернет.

Необичайното словосъчетание означава думи, които се превръщат в други, когато човек ги чете отпред назад, обяснява letidor.ru.

Детето е стигнало до идеята за тази комбинация от букви, докато е пътувало с кола. То видяло знака STOP и осъзнало, че когато се чете наобратно, се превръща в POTS ("саксии" на английски).

Видео с историята на възникването на "левидром", разказана от момчето и баща му, както и молбата им терминът да бъде включен в официалните речници, вече е публикувано в YouTube.

Идеята за новата дума допаднала на канадския актьор Уилям Шатнър (известен с ролята си на капитан Кърк в тв сериала "Стар Трек"), и той я подкрепил, като се обърнал към Оксфордския речник чрез Twitter.

"Мисля, че това е прекрасна английска дума, която трябва да се добави в речника", заявява Шатнър.

В резултат, представител на речника отговаря официално на детето. Тя заявила, че терминът може да бъде добавен, ако стане популярен и започне да се употребява масово.

"Леви, всяка година се появяват много думи, някои доста остроумни, а някои - полезни. Ние не добавяме всички тях в речника, защото, ако започнем да го правим, няма да имаме възможност да спим. Затова ние добавяме думи, които се използват дълго време от много хора", отговаря представителката на Оксфордския речник.

И изразява надежда, че думата на Леви наистина ще докаже своя смисъл и ценност с времето, за да бъде добавена в речника.

Бащата на малкия Бъд предложил "левидром" да бъде добавена и в речника Уебстър, но негови представители също заявили, че преди това да стане, думата трябва да се използва често.

Въпреки това, някои интернет потребители вече са я добавили в Urban Dictionary.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа