6 изненади, които очакват младия баща

Колкото повече се включва в грижите за бебето, толкова по-бързо ще се привърже

Снимка: Shutterstock

Цели 9 месеца сте се забавлявали по нощните клубове, обсъждали сте предстоящото, самоотвержено сте участвали във фотосесиите на бременната си жена.
Най-интересното обаче предстои. То идва след раждането на бебето. Гответе се!

Понякога се чувствате трети и напълно излишен

Когато дойде бебето, системата се затваря. Бебето се нуждае от майка си, буквално всяка секунда. А инстинктите на жената са насочени да откликнат на тези нужда. Веднага, след като стане майка, другите хора, проблеми и желания остават на втори план.
В този сложен за семейството момент мъжът може да се почувства излишен, да махне с ръка и да се от отдалечи от жена си и от детето. И това е напълно обяснимо, но лошо решение на проблема.
Жената не цели това, но на нея наистина ѝ е много трудно. Много по-трудно ѝ е, отколкото на мъжа. Тя с всички сили се учи да бъде майка, да се грижи да бебето и по цяла нощ не спи. С времето всичко си идва на мястото. Всеки усвоява новата си роля, а бебето почва да спи повече и става по-спокойно.
За да дойде този момент по-бързо, поемете ролята си на баща възможно светкавично. Разхождайте бебето с количката, къпете го, говорете си с него – стъпка по стъпка вие ставате истински татко.

А вашата жена очаква вашата помощ

Прах се стели навсякъде, немитите чини се трупат на купища. Като че ли преди тези проблеми са се решавали от самосебе си. Сега е ваш ред. Вашата жена очаква помощ от вас. На нея ѝ е нужно да се възстанови от раждането, а и да научи нови 150 неща, свързани с отглеждането на бебето. На вас пък предстои да поемете част от грижите за дома.

Ще имате нова жена

След като роди, жена ви ще се промени. Не става дума само за външността, но и вътрешно. Възможно е да ви се стори по-възрастна, да откриете, че  има нови интереси и теми на разговор. В тези първи месеци основаната тема ще е бебето – неговото здраве и развитие. А недоспиването и хормоналната буря ще влияят на настроението ѝ.
Рано или късно това  ще премине и балансът ще се възстанови. Главното е да го дочакате.

Забравете за съня

Будуването е всяка вечер. Ваша задача е на време да я подкрепите и да я отмените, за да има възможност да си отдъхне макар и за малко да поспи.
Да наистина на сутринта вие сте на работа, но вярвайте – нейната „работа“ не е по-лека, нито по-маловажна. Поне за година-две ще се наложи да забравите за спокойния сън. Ще се научите да цените и минутката тишина, когато ще заспивате от раз. И ще се наспивате за 3-4 часа.
Само след седмица тренировки вие със затворени очи ще може да сменяте памперса на бебето. Ще можете без проблем да избере точния размер и вид.

... за хобито

Личното ви време ще е доста по-малко, по-скоро няма да имате. Опитвате ли се да влезете в спортната зала, да отидете на риболов или на среща с приятели, ще срещнете неодобрението на съпругата си. Вероятно е справедливо – когато тя няма свободно време, защо пък вие да имате?
Изходът е един – да дадете възможност са жена си да бъде някъде сама, без детето, било и за 2-3 часа в седмицата. Тогава ще имате морално право и вие на отдих. Или пък излезте с вея, а оставете детето на баба или на гледачка.

Любовта към детето не идва от раз

Бащата често си мисли, че бебето ще е негов партньор, с който ще се играе. И стреснат още в родилния дом установява, че получава розов червей, който само яде,  спи и ... плаче.
Може и да му е сложно от пръв поглед да обикне това същество.

Няма нищо страшно. Любовта ще дойде с времето. Колкото повече се включвате в грижите за детето, толкова по-бързо ще се привържете и влюбите.
Защото никой не се ражда баща, той става такъв с грижите.

Източник: deti.mail.ru, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа