Червеният цвят на косата върви с горещ характер

Според изследване червенкосите са по-закалени и адаптивни към екст-ремни ситуации

17 март 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Хората с рижав към червен цвят на косата са по-закалени, понасят добре пикантните храни и са кибритлии като темперамент – това не е мит, а нучно доказано.

Шведският вестник Illustrerad Vetenskap публикува нови изследвания, които показват генетичните ползи и минуси на притежателите на огнени коси.  

Оказва се, че

Те са по-чувствителни на болка от изгаряния

Но ако са на зъболекарския стол или на експедиция на Северния полюс понасят геройски всички хирургични издевателства и ниските температури.  

Общоизвестните закачки за буйния характер, избухливост и свръхемоционалност на черевнокоските се оказват оправдани научно - мутацията на гена MC1R води до повишено производство на адреналин, което очевидно на моменти затруднява общуването с такива хора. Но тук има един добър аспект: нивото на този хормон им помага бързо да се адаптират към екстремни ситуации.

Алените коси са признак и за по-висока интелигентност

В британско-американско проучване учените стигат до извода, че вероятността червенокосите да станат шефове на успешни фирми е четири пъти по-голяма от другите граждани в една и съща група от населението.

Лошата новина е, че червенокосите са екзотично изключение – едва 2 % от населението на планетата се ражда с този символичен знак на успеха. Страните, които могат да се похвалят с повече натурални рижави граждани, са Шотландия (13%) и Ирландия (10%).

Коментари
Последни видеа