Неделен баща

6 неща, с които всяка среща с детето ще бъде хубав спомен за цял живот

Снимка: Guliver / iStock

Определението „неделен баща“ отдавна не учудва никого, защото обикновено след развода мама и тате си „поделят“ грижите за детето и създават нова схема на родителските отношения, в които много често бащата има право да вижда сина или дъщеря си само веднъж седмично.

Понякога това общуване е потискано от мамините укори и нейните изопачени представи за това, което трябва да се случи. Има и други варианти, например пълно безразличие на бащата към детето, независимо от старанието на майката да поддържа добрите им отношения. Но най-разпространени са случаите, в които майката и бащата се опитват да съхранят възпитани и приятни отношения на детето и с двамата, изброява Артьом Драконов – психолог-консултант и баща на две деца.

Той разкрива пред letidor.ru какво трябва да помни всеки баща, който се вижда с детето си само в почивните дни.

Спазвайте единен подход на възпитание

Това е първото, към което е хубаво да се придържате. Да, така ще се налага да поддържате общо становище по различните въпроси с бившата съпруга, да убедите и нея, и себе си, че е в интерес на детето да забравите всякакви свои предишни разногласия. Независимо, че двамата не сте съумели да останете заедно и да запазите връзката си, раздялата не отменя вашите роли на родители.

Много е важно да не давате негативни оценки за майката пред детето – всичко, което кажете и правите, не бива да внася напрежение, за да не породите вътрешен конфликт и противоречия у него. То може да се пита защо родителите му реагират различно в една и съща ситуация, може да си помисли, че прави нещо не така, както те искат, да започне да се самообвинява. Освен това създавате опасна почва за манипулативно поведение – а пък мама не ми забранява това, тя е по-добра...

Не отменяйте срещата без обяснение

Увереност, стабилност и защитеност – това е първото чувство, което изпитва детето към баща си. Своеобразна опора в живота - неизменна и постоянна.

Снимка: Guliver / iStock

В представата на малкото тате е този, който може да се справи с всичко, да реши всеки проблем и да разсее всеки страх. В неговата малка вселена той олицетворява силата и ако тази представа се разруши и този стожер изчезне или отменя срещите без обяснения и предупреждение, ще направи така, че светът на детето ще пропадне под краката му, ще го накара да се чувства безпомощно.

Уговаряйте се с детето отрано, свикнете да планирате срещите си така, че нищо и никакви важни задачи да не им попречат да направите заедно всичко, което иска вашето дете.


Изпълнете всяка среща със смисъл

Много често срещите на бащата с детето се ограничават до ходене на кино, на площадката за игра, превръщат се в обичайна разходка, едва ли не са по задължение. Да изпита това за детето е много болезнено – докато бащата си чати на телефона, докато разговорът се ограничава само до „и какво правихте в училище“ няма как хлапето да се заинтригува. То може да почувства безразличие, което силно да го нарани.

Никой не ни е учил как да се справяме с тягостните ситуации, в които сякаш няма какво повече да се каже и направи, но... Замислете се как да оцветите тези срещи с нещо различно, заменете тривиалното ходене в мола с преживяване, което ще бъде много по-полезно и забавно за детето – такива неща има сигурно милион, просто не сте си дали сметка за тях.

Ще ви е по-лесно, ако си припомните какво на вас ви се е искало да направите като малък, какво ще остави следа в спомените на детето ви, поставете се на негово място и опитайте да разберете какво то би искало да получи и почувства от срещата с вас.

Ако наистина нищо не ви хрумва, просто му разкажете за своите най-ярки впечатления от детството и наблюдавайте реакциите му – може синът или дъщеря ви да се заинтригуват от това. А ако имате възможност, заведете хлапето си там, където вие сте играли и израстнали, там, където обичате да ходите.

 

Установете емоционален контакт

Именно той е важен в отношенията между дете и баща. Колкото и да ви се иска да сте мъжествени и сурови в неговите очи, емоционалният контакт ще ви позволи да стоплите отношенията, а и една прегръдка няма да наруши имиджа ви на силна личност.

Снимка: Guliver / iStock

Повярвайте, никакви подаръци не могат да ви избавят от чувството на вина за това, че не сте могли да съхраните семейството. Само близките отношения на топлота, вашата искрена заинтересованост към неговите проблеми, вашата помощ и внимание към живота на малкия човек ще ви накарат да се чувствате щастливи и да внесете доверие и спокойствие в компанията един на друг.


Не се правете на строг баща

Възможно е да използвате своята строгост с възпитатели цели, но това съвсем не е нужно, нито обосновано. В статуса на неделния баща не можете да играете пълноценно ролята на строгия справедлив родител, а и от намръщени погледи няма да ви остане време за усмивки, нали? А и така, с вдигнат показалец и назидателни забележки можете само да отчуждите хлапето – изобщо не е възпитателно. Пък и вие самите – обичате ли да си общувате с хора, които само назидават?

Постарайте се да станете зрелия разбиращ приятел, на който детето може да разчита във всяка ситуация.

А своята строгост и мъжка непоколебимост демонстрирайте на детето в отношенията си с други хора, ако това ще бъде добър пример за него. Когато види как се държите в прости житейски ситуации, то ще разбере какъв трябва да бъде мъжът и бащата.

Приемете тази роля с достойнство

Ако със съпругата си не можете да съхраните семейството, помнете, че е по-добре да бъдете неделен баща, отколкото да отсъствате изцяло. Постарайте се да внесете в живота на детето колкото се може повече светли впечатления и радост. Децата помнят дълго щастливите моменти, ръката на тате, когато са се разхождали заедно в парка, и, повярвайте, оценяват ги. Такива неделни срещи влияят на психиката на детето и формират характера - много по-добре, отколкото годините, прекарани в разговори с психолог в зряла възраст.
 

Коментари
Последни видеа