Татко, от който всички се възхищават

5 стъпки за изграждане на близост с детето

31 януари 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Няма как таткото, който с една рака държи 3-годишен малчуган, с друга бута количка, а в зъби стиска покупките от магазина, да не извика възторг и умиление у всеки.
Вероятно сте виждали и бащи със слинг, от който наднича главичка на бебе. И събират погледите на всички. А не би трябвало това да прави толкова силно впечатление. Нали в края на краищата това са негови деца, а той поделя по равно със съпругата задълженията си. И все пак прави впечатление. Защото, трябва да си признаем, че подобни бащи са по-скоро изключение.
Какво може да се направи, ако искате да сте татко за пример, разказва откъсът от книгата „Емоционалният интелект на детето“ .

Променете графика си

Ако единственото време, което можете да прекарате с децата е сутрин на път за детската градина или за училище, опитайте да отложите работните си срещи един час по-късно. Така няма да бързате, ако то има нужда от вашето внимание, няма да сте изнервен до краен предел и няма да реагирате остро на капризите му.
Хлапето от своя страна няма да изпитва обичайния стрес, свързан със сутрешното бързане и хроничен недостиг на време. Ще е сигурно, че до него има спокоен и силен човек – неговия татко, с който винаги е приятно да прекара времето си.

Включете се активно в грижите за детето

По правило готвенето, храненето, къпането, приспиването – всички грижи, от които малкото дете има нужда, са отговорност на майката. А те са напълно по силите и възможностите на всеки татко.

Снимка: Guliver / iStock

Те са важна част от живота на детето и включват не само вербален и емоционален контакт, но и физическа близост.

Прекарайте качествено времето, в което сте заедно

Не е важно колко време можете да отделите на своите деца, важно е доколко вие сте отдадени на това, които правите заедно. Ако днес имате възможност да бъдете няколко часа със сина си, не планирайте успоредно с това да напишете доклад, да направите отчет или да прегледате лекциите, които са останали от миналата седмица непрочетени. Подобна амбиция ще разочарова и двама ви. Просто поиграйте заедно.
Игрите с татко често са свързани с физическа близост, те са по-шумни и рисковани. Именно благодарение на тях хлапетата усвояват важни социални навици: как да взаимодействат с партньорите си, как да разгадават реакциите им, как да се успокоят, когато играта свърши.

Не изпадайте в крайности

Ако рядко имате време за детето (чести командировки, пътувания, развод), не се опитвайте да превръщате в празник, всяка ваша среща. Така детето ще си изгради неправилна картина на живота, в която майка му се занимава с дисциплина и битовизми, а татко участва само във веселата и забавна част.
Включете се във всекидневните задължения – направете заедно вечеря, напазарувайте, заведете детето на автосервиза ...
Общите задължения също остават спомени завинаги.

Дръжте курса

Ако са ви нужни няколко минути, за да си спомните как се казва най-добрият приятел на сина ви, значи имате проблем. Нарисувайте във въображението си картина на неговите ежедневни занимания. Там ще присъстват места, събития, хора, които могат да повлияят на неговите мисли и чувства. Като програма минимум огледайте добре дневния му режим: кога и какви уроци има, в какви състезания предстои да участва – така ще ви е по-лесно да се ориентирате какви емоции движат детето.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа