На 6-7 месеца бебето бръщолеви

Как да стимулирате развитието на говора (част II)

14 януари 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Първите си думи бебето казва на 6-7 месеца. Но сроковете са доста условни и зависят от индивидуалното развитие, темперамент и от характера му.
Някои по-активни бебета бръщолевят дори от още по-рано – от 4-5 месец. А спокойните и тихи се отпускат едва към 9-10 месеца. Интересното е, че някои бебета дълго пазят мълчание, сякаш попиват знания. А след това изригват – почват да произнасят срички и даже прости думи.

Първоначално буквените съчетания са от типа на „ба“, „ма“, „та“ . Те се явяват след 5-ия месец. Бебето в началото ги произнася еднократно и рядко, след това ги повтаря една след друга. После ги слива и прави съчетание ма-ма, ба-ба, та- та.
В голяма степен дали детето ще започне да ги произнася зависи от това колко интензивно се упражнява.
Редовните занимания могат да ускорят проговарянето.

Развитие на речта от 6  до 12 месеца

С жестове и с движения разговаряйте с детето, разказвайте му истории, пейте му ритмични песнички.
Използвайте различни интонации. Още на шест месеца децата разпознават звуците, чувствата и тона в гласи ви. Те следят не само за речта, но и за движението на устните. Затова не забравяйте за мимиката.

На шест месеца детето си играе с играчки. Играйте с него, като криете играчка или любимо животно. Бебето ще се обръща на една и на друга страна, за да го търси. Стимулирайте го с въпрос: „Къде е кученцето?“ „А, ето го!“ , „Вземи го“, а „Как лае? - Бау-бау“ .

Използвайте картинки. Ясно и отчетливо произнасяйте какво има на картинката и имитирайте звуците, които издава това животно.
Бебето с желание ще повтаря след възрастния. Тези занимания стимулират развитието на речта.
Когато то започне да произнася думи (на около 11-12 месеца), трябва да тренирате мускулите на бузите и устните.
На тази възраст детето казва около 10 прости думи – мама, татко, дядо, баба, дай, вън, тук, там, ам ...
Освен това то вече подражава на звуците на някои животни. Казва: миау, бау, коко ... .

За тренировка на мускулите на бузите и на устните педиатрите препоръчват да се използват свирки, детски флейти, хармоника. Покажете на детето как се свири като с гримасите на лицето демонстрирате как вземате въздух и как духате. Така че то да поиска да го повтори след вас.

Следва продължение – какво може за каже по месеци
Източник: Доктор. ru,, адаптация Мона Василева

.

Коментари
Последни видеа