Как да научим детето да цени подаръците

10 добри идеи

25 декември 2019 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Кошмарът на всеки родител е капризно малко чудовище, което тропа с крака и хвърля всички нови и скъпи играчки, сладкиши и забавни книжки, които му подарявате.

Как да го научим да разбира колко е важен жестът и да се отнася с уважение към него и към предметите, които получава? Всички хлапета обичат хубавите подаръци, но колко често да подаряваме и какво?

1. Установете граници

Ако в семейството ви за новогодишните подаръци отговаря дядо Коледа, обяснете че той не носи под елхата прекалено скъпи неща, нито домашни любимци и смартфони.

2. Избирайте умни подаръци

Красивите и скъпи, но безполезни предмети не са добра идея – по-добре да купите развиваща игра или книга – с времето хлапето ще я оцени.

3. Не подарявайте само предмети

Както показва практиката, обиколките на парк за развлечения, куклен театър или любимо заведение предизвикват у децата не по-малка радост от играчките.

Освен това, приятното приключение може да остави хубав спомен, за който да си говорите с малките дълго и да си припомняте случките около поднасянето му.

4. Нека и детето участва в избора

Съветвайте се с него, разглеждайте, обменяйте идеи, позволете му да прецени какво да подарите на други близки от негово име. Така ще разбере, че подаръкът изразява обич, грижа и други благородни чувства, а не е просто някаква си вещ.

5. Не казвайте „не“ без обяснение

Ако не можете или не искате да подарите това, което то иска, обяснете с прости и ясни думи защо е така. Например: „Струва ми се, че тази игра е за по-голямо дете“, или „За съжаление, в момента не можем да я вземем“.

6. Подаръците не е редно да бъдат прекалено много

Помолете роднините да не купуват много и скъпи предмети и играчки или да ги дават на вас, а не направо на детето – вие ще прецените кога да ги дадете. Както всичко на този свят, и подаръците, когато са прекалено много, могат да навредят.

7. Любовта не се измерва с цената на подаръка

Илюстрация: Guliver / iStock​

Подаръците не могат да бъдат израз на родителска любов или обратно – на обида. Детето трябва да разбере, че чувствата ви към него не се измерват със скъпо или евтино.

8. Избирайте подаръци за цялото семейство

Понякога е хубаво да спестите от някоя игра, колкото и да е суперска, или от таблет, и вместо това с парите да отидете всички един ден на почивка.

9. Учете детето не само да получава, но и да подарява

Подгответе заедно с него подаръци за всички от семейството. Дори поводът да е рождения ден на детето, припомнете или прочетете историята с Пипи Дългото чорапче, която изненада с подаръци Томи и Аника на своя рожден ден. Така хлапето ще разбере ,че празникът е повод да доставиш радост и на другите, а не сам да си се радваш на новите играчки.

10. Правете добро

Когато детето стане на 4-5 години, ще може да разбира смисъла на благотворителността и може заедно да изберете подаръци за сирачета, за възрастни хора, за самотната съседка… Важното е, че малкото ще се научи да създава радост, а не да я купува.

Ентусиазмът от съвместното ви приготвяне на коледен сладкиш за някого, или от декорирането на подаръци ще бъде допълнителна радост за хлапето, дори повече от поредната кукла в кашона с играчките.

Наталия Смолянинова

Коментари
Последни видеа

Цар куче

05 август 2020 г.