„Магьосникът от Оз“, преразказан за най-малките

Чудна адаптация на безсмъртния роман за деца от предучилищната

05 юни 2016 г.

Дороти живее с леля си и чичо си във ферма в Канзас, но когато къщата им е връхлетяна от торнадо, момиченцето и нейното кученце Тото по магичен начин се озовават във вълшебна страна. Дороти тръгва по пътечката от жълти тухли, за да отиде в Изумрудения град при магьосника от Оз, който навярно знае как тя да се завърне обратно в Канзас.

Това е началото на безсмъртния роман на Л. Ф. Баум, който Светлана Ружич адаптира за деца в предучилищна възраст и начален курс на обучение, а „Софтпрес“ го издаде.

По време на пътешествието Дороти се среща и запознава с Плашилото, Тенекиения дървар и Страхливия лъв, които тръгват с нея с надеждата да получат това, което им липсва – мозък за Плашилото, сърце за Тенекиения човек и кураж за Страхливия лъв.

Новото издание ще радва децата с приказните илюстрации на Ана Григориев. Стилът ѝ се отличава с модерно излъчване, съчетано с класически подход, елегантна пищност, ярки цветове и запомнящи се образи, които вълнуват детското въображение и превръщат книгата в любим приятел.

Сръбската художничка, дипломирала се в Академията за изящни изкуства в Белград, е илюстрирала над 100 детски книги и учебници. Работи за сръбски, европейски и световни издателства, има шест самостоятелни изложби и участия в десетки колективни.

През 1939 г. Виктор Флеминг заснема фантастичен мюзикъл по романа на Л. Ф. Баум. За ролята на Дороти е избрана младата тогава Джуди Гарланд. Филмът я прави една от най-търсените и високоплатени кинозвезди в Холивуд. Нейната интерпретация на песента „Отвъд дъгата“ (Over the Rainbow) е избрана за най-великата филмова песен за всички времена от Американската филмова академия.

Източник: bookcorner.eu

Коментари
Последни видеа

Всяко начало

09 декември 2022 г.