5 интересни факта за децата левичари

С какво са по-различни

07 януари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Леонардо да Винчи, Алберт Айнщайн, Александър Македонски, Исак Нютон, Наполеон, Чарли Чаплин, академик Павлов, Огюст Роден – общото между всички тях и много други известни личности е, че са си служели с лявата ръка. Може би и вашето дете има тази способност?

Броят на хората левичари в света е относително малък – не повече от 15%. Но сме склонни да им приписваме рядък талант, необичайна съдба и ярък характер, разказва deti.mail.ru.

Отношението към тях се мени, например до неотдавна се смяташе, че те са по условие талантливи, но днес учените стигат до извода, че това не е точно така – просто левичарите са различни. С какво?

1. Деца левичари се раждат по-често при родители левичари, като обаче това съвсем не е задължително да се случи – достатъчно е един от родителите да си служи с лявата ръка.

Дъщерята наследява това от бащата, а сина – не. Понякога детето става левичар заради травма, когато дясната ръка е наранена и трябва да компенсира, когато е поразено лявото полукълбо на главния мозък.

Интересно е, че има случаи, когато детето осъзнато или не съвсем подражава на познати и приятели, на които иска да прилича, и се стреми да развие умението да си служи с лявата ръка, защото това е забележителна подробност в поведението на онзи, когото малкото копира.

2. Дали детето ви е левичар или не става ясно още, когато то е на 1-2 години, а окончателно се потвърждава към 5-6 г.

Ще забележите това, когато наблюдавате с коя ръка най-често детето яде, рисува, реши се, реже, хвърля топка, бели портокал, реди кубчета… Но има и допълнителни критерии, които определят левичарството, които използват лекари и психолози.

Аз съм левичар и не се чувствам по-различна от останалите. Мама казва, че съм хващала дрънкалките с лявата ръка още на 3 месеца.

3. При всички левичари се наблюдава интересен феномен в зрително-пространствените възприятия – те могат например да прочетат дума или буква и в хоризонтално, и във вертикално положение. Могат да гледат картинки, да четат и пишат на всички страни, например отдолу нагоре.

Затова, когато малкото дете рисува, не може да прецени правилно пространството на хартията и често рисунките се струпват една върху друга и наоколо има много свободно място. Или пък излизат извън рамките на листа.

4. На леворъките е присъщ феноменът на огледалните движения. Това може да бъде огледално писане, когато детето започне да пише първо буквата, с която завършва думата, после изписва предпоследната и т.н. И думата може да се прочете правилно с огледало.

Среща се също огледално рисуване, огледално четене и огледално възприятие. Любопитното е, че детето не чувства, че извършва действието неправилно. Вината отново се приписва на нарушени зрителни възприятия. Често тази способност изчезва сама, или с помощта на невролог.

5. За левичарите са измислени много специални приспособления: острилки, клавиатури, ножици, дори музикални инструменти, например китари.

Независимо от това, че животът на левичарите е по-сложен, психолозите не съветват да ги приучвате насила да си служат с дясната ръка. Много от тях сами усвояват уменията да работят еднакво добре и с двете ръце.

Адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа

Цар куче

05 август 2020 г.