7 игри, които гонят стреса

Как да успокоим детето, когато е превъзбудено

26 Януари 2020 г.

Седем терапевтични игри, които може да организирате в дома, ще ви помогнат да успокоите превъзбуденото дете и ще го разтоварят от стреса.
Ето предложенията, специално подбрани от  детски педагог и психолог. 

Игрите са най-простият начин детето да опознае света. Те му помагат да възприеме поведенчески модели и да се справя в сложни ситуации. Те са начин и да поправи и грешките си.
Играта може да помогне на хлапето да се успокои и да приеме случващото се, ако то е попаднало в стресова ситуация.

1. Игра на къща

Всяка място, в което детето може да се скрие в къщата (дори да имате само 2 стаи), му помага да възстанови личните си граници, да се успокои, когато е развълнувано или, ако е емоционално претоварено, тревожно или пък силно уморено. Особено, когато хлапето не се чувства в безопасност.
Така че осигурете на малчугана скривалище в дома, дори не едно, а няколко. Може да е къщичка от картон, палатка, ъгъл под масата или кътче в някой гардероб ….

Снимка: Shutterstock

2. Като бебе в „корема“ на мама

Децата обичат мама да ги вземе на ръце, да ги полюлее сякаш са малки бебета. Има такива, които преди да заспят, се пъхат под одеялото, и казват: “Аз съм в твоето коремче“.
„Коремът“ на мама ги спасява, когато не се чувстват напълно защитени и в безопасност. И когато жадуват за повече внимание и любов. Това често се случва след раждането на второ и трето дете в семейството.
Включете се в играта. Разрешете на детето да се гушка с вас. Хлапетата не са готови да са самостоятелни и все още имат нужда от топлината, ласката и защитата на родителите си.

3. На пашкул

Тази игра прилича „на къщата“, само че този път тя е много тясна. Може да повиете детето в шал или в одеяло като бебе.
Може да му предложите да е „гъсеница“ в пашкул и да се събуди като пеперуда. Нека изиграе раждането на пеперудата.
Тази игра помага на детето да се справи с преумората. Тя е от особена полза, ако детето е изплашено от нещо.
Подходяща е за вечерни забавления, особено, когато подготвяте детето за постъпване в детска ясла или в градина.

4. Ти си сандвич

Играта е подходяща за малчугани, чиято тревожност избива в хиперактивност, за тези, които не могат да се успокоят вечер, когато си легнат в леглото и непрекъснато подскачат и стават, за преуморените, които непрекъснато са на контра и противоречат на родителите си.

„Сандвичът“ помага на детето да почувства своето тяло. И плюсът на тази игра е, че мама  или татко отделят на детето максимално внимание, а това му връща спокойствието и увереността в себе си.
Лесно е да  направите хлапето на „сандвич“ – сложете главичката му на възглавницата, или между две възглавници, завийте го внимателно с одеяло, за да го превърнете в „хлебче“ . След това намажете хлебчето с масло – като нежно масажирате детето и го галите по гърба, ръцете и краката. Разказвайте му с тих глас какво правите в момента.
След това сложете върху хлебчето, сиренце (още една възглавничка), отново го намажете с масло – като нежно го масажирате …
И накрая „ам-ам“ – изяжте сандвича. Като нежно го похапнете по бузките и ушичките.
Галете детето и му се усмихвайте. Не бързайте да го освободите от одеялото и възглавниците, докато то само не поиска да излезе. 

5. Люлка

Детето е възбудено, тича из къщата, скача по леглата. Искате бързо да го успокоите, за да се захване с някаква друга работа или да го приготвите за сън.
Полюлейте го като в люлка.
Сложете го да легне на леглото и го претъркулете с одеялото надясно и на ляво. Ако детето е доволно и се успокои, го гушнете до себе си.
Ако капризничи и се съпротивлява, го освободете от одеялото.
Но пак го търкулнете със закачка, за да го пуснете на „свобода“. Възможно е този път да му хареса.

6. Месим баница

Тази игра доста прилича на „сандвича“. Целта на „месенето“ е детето да усети тялото си и да възстанови изгубения контрол.
Тази игра е подходяща в периода на адаптация към детската градина или, когато денят на хлапето е бил натоварен с много нови емоционални преживявания.

Мачкайки телцето му като тесто, вие леко разтягате ръцете му на горе, масажирате с разглаждане, свивате го на кълбо и отново го разтягате. Като истинско тесто.
След това може да го завиете в одеяло и да го сложите „на топло“, за да втаса. И чакате. След известно време го отвивате, за да го намажете с масло – разтривайки нежно гръбчето му. Така тестото е готово, а детето – спокойно.

7. Игри с вода

Без значение каква точно е играта, всяко занимание с вода успокоява детето. Дали ще прелива от едно канче в друго, дали ще използва играчка, капкомер или лъжичка, да за пълни кофичка, няма особено значение.

Снимка: Shutterstock

Резултатът е едни – детето се съсредоточава и се успокоява. Топлата вана или душ имат същия ефект. Водата сваля натрупаното напрежение и възбуда. Ваната е добър лек за успокоение след бурен рожден ден или игри с приятели.

Мона Василева

Още от Заедно

Дете се мръщи на храната. Снимка: Shutterstock

Защо детето отказва да яде

Снимка: Getty

На четири месеца бебето пробва да пълзи и да каже „ма-ма“

Снимка: Getty

На три месеца бебето става подозрително към непознати

Снимка: Getty

На 2 месеца бебето опознава тялото си – открива, че има ръце и крака

Снимка: Getty

Кортни Кардашиян: Стига толкава инвитро опити

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Лекарите наблюдават плацентата на бъдещата майка. Защо

Каква информация дава положението, нарастването и дебелината ѝ

Бременни релаксират на тревата. Снимка: Shutterstock

Здраве

Алергии и астма по време на бременност

10 неща, които трябва да знаете, ако имате такива проблеми

Снимка: Getty

Здраве

Колко често да сменяме памперса

Отговорът е различен и зависи от възрастта на бебето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Лекарите наблюдават плацентата на бъдещата майка. Защо

Каква информация дава положението, нарастването и дебелината ѝ

Бременни релаксират на тревата. Снимка: Shutterstock

Здраве

Алергии и астма по време на бременност

10 неща, които трябва да знаете, ако имате такива проблеми

Снимка: Getty

Здраве

Колко често да сменяме памперса

Отговорът е различен и зависи от възрастта на бебето