Древните обичаи, които почитаме на Бъдни вечер

Най-хубавият семеен празник е днес

24 декември 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

Честит празник! Това е един от най-важните семейни празници в българския календар, посветен на надеждата за ново начало, на очакването за радост и спокойствие, на смирението. С Бъдни вечер са свързани мили спомени от детството и традиции, които се предават през поколенията. 

Самото му име произхожда от бдение или бъднини. В първия случай по-силна е християнската символика – с молитва да се посрещне раждането на Спасителя.

Вторият вариант е отражение на езическите вярвания, според които раждането на младия бог се свързва с възкръсването на цялата природа и се смята за начало на новата година. Затова на Бъдни вечер се извършват множество ритуали за късмет и плодородие в дома.

По стара традиция, когато цялата фамилия се събере край празничната трапеза, най-напред се чете молитва, която завършва с пожелание за всичко най-добро за в бъднини. Според поверието, както мине Бъдни вечер, така ще върви животът през цялата година.

Масата се отрупва с постни ястия, които трябва да бъдат нечетен брой: пет, седем или единадесет - това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. 

Някога, а в някои краища на България и до днес покривката се постила на земята, като символ да яслата, в която се е родил Исус Христос. Масата след тази вечер не се прибира, а съдовете се оставят с храна отхлупени, за душите на починалите.

Обичайните ястия за Бъдни вечер са само постни: варен боб, варено жито, пълнени постни чушки с ориз или боб, постни сарми, тиквеник, мед, орехи, и содена питка.Тя е в центъра на ритуалите за празника.

В нея задължително се слага сребърна паричка за богатство, копче – за да спори работата, дрянова клонка за здраве и бобено зърно за късмет. Разчупва я най-възрастният човек в дома и първото парче оставя на масата за Богородица. Ако паричката се падне в него, значи в дома ще има благоденствие през идната година.

В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света. 

На този ден именици са Евгени и Евгения, Бистра, Божил и в някои краища на България наричат Бъдни вечер Божич или „Малката Коледа“.

Коментари
Последни видеа