Иновативно училище преподава кино 3 часа седмично

Споделя добри практики по време на фестивала „Срещи на младото европейско кино“

14 юни 2021 г.

Класната стая на г-н Бахман
Снимка: организаторите 

В месеца на матурите, външното оценяване и края на учебната година, един европейски филм ще ни пренесе в необикновено училище и ще ни разтърси с мощните си послания.
„Класната стая на г-н Бахман“, носител на специалната награда на журито от тазгодишното издание на международния фестивал „Берлинале“, ще открие на 22 юни от 18 ч. в кино „Одеон“ фестивала „Срещи на младото европейско кино“.
В Щадталендорф, малко немско градче със сложна история, както на изолирани, така и на интегрирани чужденци, гениалният учител Дитер Бахман предлага на своите ученици ключа към усещането, че са като у дома си. Тези 12-14-годишни подрастващи произхождат от дванадесет различни нации и някои от тях не говорят добре немски език. Тази необикновена обстановка изисква

необикновен подход - чрез музика

г-н Бахман успява да създаде любопитство към ученето и да отвори съзнанието на децата да приемат „другото“ и „различното“. В последната си година като учител, преди да се пенсионира, г-н Бахман вдъхновява бъдещите граждани като развива любопитството им към достиженията на света и широк кръг умения, култури и възгледи.


Ралица Асенова от Сдружение „Арте Урбана колектив“

"Гледайки този поглъщащ, чувствителен 217 – минутен документален филм, зрителят е обзет от съзнанието, че ако всички деца бяха благословени с такива емоционално интелигентни, безкрайно търпеливи учители, конфликтите биха били смекчени чрез дискусия и заявлението на Джон Ленън „Imagine”, щеше да бъде нашата реалност.  Това е филм, който не може да остави нито една публика равнодушна, особено българската, защото г-н Бахман развива една специална връзка на доверие и взаимна привързаност именно  с децата от български произход в класа му" – казва Ралица Асенова от Сдружение „Арте Урбана колектив“, което заедно с „Кинематограф“ организира тазгодишното 7-мо издание на фестивала.

Образованието е основна тема на фестивала

– така, както е било във всичките му предишни издания. Затова в неговите рамки, между 22 и 30 юни, във Френския културен институт, „Одеон“ и кино „Влайкова“ ще се проведе и единствения по рода си в България форум „Кино в училище“.
Ще има 8 безплатни прожекции за ученици, включващи от първите опити на братя Люмиер до експериментални и авангардни филми на автори като Алис Ги, Валтер Рутман, Крис Маркер, Пол Буш, Йонас Мекас . Ще има и практически ателиета по анимация, фотография и основни похвати в киното, в които включилите си ще разберат какво е флипбук, тауматроп, зоотроп.

Сдружение „Арте урбана “ вече шест години работи за идеята киното да бъде въведено като предмет в учебната програма. Убедени са, че за съвременните ученици то е точно толкова важно, колкото математиката и химията. Защото работи с въображението и дава възможност на всеки, независимо от представянето му в традиционната образователна система, от успехите или дефицитите, да разбира и интерпретира образите от екрана, развива въображението ,творческото мислене и не на последно място –дава нов поглед към света.

„През последните години инициативата „Кино в училище“ се разрастна и като общност, и като възможности за учители и ученици – разказва Ралица Асенова – инициатор на програмата. Много ценен помощник е платформата CinEd, която предлага колекция от европейски филми на различни езици и педагогически материали към тях. През 2020-та въпреки пандемията, близо 700 ученици са гледали поне един европейски филми от платформата на CinEd или са участвали в практическо ателие. Над 200 учители пък са взели участие в обученията, които се проведоха онлайн и присъствено. А общо за 6-те години, откакто работим по този проект, броят на учениците, взели участие в програмата, е близо 10 000, а на учителите 500“ – съобщава цифрите Ралица.

Зад тези цифри стои ежедневна работа за изграждане на вкус и усет към стойностното, реална битка с чалга културата. Важно е добрите практики, свързани с кино и артистично образование да бъдат споделяни и фестивалът е възможност за създаване именно на такова споделено пространство, в което организаторите са поканили някои най-активните привърженици на идеята „Кино в училище“ . Ще гостуват учители от Велико Търново, Кюстендил, Панагюрище и с. Дерманци, където местното училище прибави към името си „Иновативно“ , защото има паралелка, в която се изучават по 3 часа седмично „Кино“ .

 

 

 

 

Коментари
Последни видеа