Магията на великденското яйце

Защо боядисваме червени яйца на Велики четвъртък - няколко поверия

29 април 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

Великденското яйце от прастари времена се смята за заредено с магическа сила и е сред основните християнски символи, олицетворяващи възкресението и зараждането на нов живот.

Хората са го слагали в дрехите, които обличат, за да бъдат силни и здрави. То е присъствало и в чеиза на момичето, което се е готвело да стане булка.

Традиция е яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или в събота преди Великден, но никога на Разпети петък.

Някога са боядисвали яйцата само червени заради легендата: Мария Магдалена казала на император Тиберий за възкръсването на Христос, като му поднесла кошница с яйца. Императорът взел едно в ръка и казал, че ако възкресението е истина, то яйцето ще почервенее. Така и станало - яйцето се обагрило в червено.

Когато започва боядисването, първото яйце трябва да е червено и с него се рисува кръстче върху челото на малките деца - за да растат здрави.

Черупки от червеното яйце някога са добавяли към храната на добитъка, заради вярването, че те имат магическа сила да дават здраве и енергия. Чукането с яйца има същото значение - ако държиш бияч, ще си здрав и силен през цялата година.

Снимка: Guliver / iStock

Още един от символите - пожеланието "Христос Воскресе - Воистина Воскресе", което се изрича в първите часове на Великден, също е заредено с магия, според поверията, и носи вяра и радост, че започва ново начало.

Коментари
Последни видеа