На Богоявление празнуваме новото начало

Край езерото в Дружба участници и гости само със зелен сертификат

06 януари 2022 г.

Снимка: Юлия Кадийска

Мъжки водици, зимен Кръстовден, Богоявление и Йордановден - това са различните имена на празника, в който на 6 януари хората вярват и се уповават на новото начало. На този ден младите мъже се хвърлят в реки, езера и морета, и вадят кръста за здраве. Който пръв успее да извади кръста от водата на Богоявление, ще бъде здрав, късметлия и щастлив през цялата година.
Ако хвърленият кръст замръзне, годината ще е плодовита, според поверието.

Заради пандемията с Covid-19 тази година ще има спазване на строги противоепидемични мерки. 
Кръстът ще се хвърля в 13 часа в езерото в столичния квартал Дружба 1, а преди Великият богоявленски водосвет от 8.45 часа тръгва литийно шествие от храм "Свети наум". 
Паркът край езерото ще бъде обграден  и ще има пропускателен режим. В близост до понтона, където ще се хвърля кръста ще бъдат допускани само със зелен сертификат. 
Изискванията на Столична РЗИ ще бъдат приложени за всички гости, журналисти, служители и участници на традиционното хвърляне на кръста.

На 5, 6 и 7 януари старите българи са правели обред и с мълчана - чудодейна вода, като са наричали за здраве, любов, сила и берекет. Вярвали са, че така поставят ново начало. 

Ритуали
С босилек, натопен в осветена вода, свещеникът ръси хората, църквата и трапезата за здраве - този ден е последен от „мръсните” или „погански” дни, започнали на Коледа.
От Богоявление до Сирни Заговезни (всяка година е на различна дата, през 2017-а се пада на 26 февруари) са разрешени църковните сватби.
Богоявленският празник е свързан с великия водосвет, който трябва да напомня, че при бреговете на река Йордан Бог е обновил природата чрез вода и Дух.

История
При кръщението на Иисус Христос в река Йордан на този ден се представила идеята за божествената Света Троица: Отецът изрекъл думи за Сина, Синът се кръстил, а Светият Дух летял на водата като гълъб. С потопяването във водите Бог взел греховете на човешкия род, а излизането му от водата показва неговото възкресение. 
 
На масата на този празник се слагат постни ястия - в средата - богоявленска пита от различни видове брашно, зелеви сарми, праз, боб, чушки, орехи и вино.

6 януари е имен ден на Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден, Теодосий.

Коментари
Последни видеа