На Никулден украсяваме елхата

Легенди и поверия за деня на Св. Николай Чудотворец

06 декември 2022 г.

Снимка: Guliver / iStock

Днес, на 6 декември, почитаме Св. Николай Мирликийски Чудотворец - покровител на моряци, пътешественици, морски пленници, търговци и банкери, и дарител на бедните. Честитим и именния ден на Никола, Николай, Николина, Ния, Николета, Нена, Нина, Кольо, Нико и други, производни на Николай - четвъртото по разпространеност мъжко име в България.

Над 200 000 са именниците у нас. 
   
Николай означава „побеждаващ” и е патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, той бил един от шестима братя, и нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят - рибите и водните демони, но и бурни ветрове. Затова на днешния ден рибарските лодки не влизат в морето, да не разгневят светеца.

Николай Мирликийски се е родил в края на 3-и век в малоазийската област Ликия и чичо му, архиепископ, уговорил родителите му да го дадат на служение на Бога и го ръкоположил за свещеник.
Той правел много добрини в града, а след време тръгнал на път.

Снимка: Guliver / iStock

С молитви укротявал морски бури, спасявал пътешественици от стихиите, помагал на моряци и вършел различни чудеса в Мир-Ликийската епархия, в град Мира, Ликийска област, откъдето произлиза и названието му.

Поверия за този ден

Денят на Свети Николай е празник не само за онези, които носят името му, той е личен и семеен покровител, затова на този ден се канят роднини, кумове, съседи...

На 6 декември рибарите приключват с есенно-зимния риболов и последният улов принасят в жертва на светеца, а корабите в открито море спират своя ход, за да му отдадат почит.

На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран или рибник - шаран в тесто). Костите от тази обредна храна не се хвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката, за да се умножи плодородието и семейното благополучие. 

На Никулден се правят и рибни курбани за преживяни тежки премеждия. Костта на главата се запазва заради вярването, че прилича на кръст и пази от детски болести, а някъде са я пришивали на детските шапки, за да пази от уроки.
 

Коментари
Последни видеа