Празнуваме Рождество Христово

Поверия за коледната нощ

25 декември 2020 г.

Репродукция: Guliver / iStock

Честваме Рождество Христово, Коледа - един от най-големите църковни празници в християнския свят. Рождението на Сина Божий Иисус Христос за православните християни е празник, тържествен като Великден. При католиците и протестантите Рождество е също най-почитаният празник.

Има поверие, че в коледната нощ небето "се отваря" и човек, каквото и да си пожелае, ще му се сбъдне.

В народния календар Рождество Христово започва в полунощ с обичая коледуване. В него участват само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже, които се наричат коледари, коладници, коледаре, коледници.

От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а хората ги даряват с краваи, пари и различни храни.

На Коледа постите свършват и семействата взаимно си гостуват и за здраве сядат на отрупани трапези с обрeдна прясна пита, баница с месо или сирене, печен черен дроб, пастърма, зеле с кървавица, свинско с праз, печено пиле, свинско, изпържено на хапки. Трапезата на Коледа не се вдига цял ден.

Според българските народни вярвания още от Бъдни вечер всички в семейството бдят около огъня, тъй като той се смята за магически.

На някои места, когато пламъците започнета да намаляват, се извеждат момчетата навън и около огнището остават само момичетата, за да се раждат само женски животни. 

Имен ден празнуват Христо, Христина, Кристина, Кристиан, Кристиана, Райко, Радко, Радослав, Радостин, Божан, Божана, Божин, Младен.

Коментари
Последни видеа