Възпитание без бой и наказания

5 начина да укротите порива си да пошляпвате

16 май 2018 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Физическите наказания унижават децата. Съвременните психолози са единодушни, че те се отразяват зле на психическото и на физическото им здраве. Те отслабват семейните връзки и не носят никаква полза за възпитанието и развитието на детето.

И впреки това, много родители продължават да прилагат строги наказания - да крещят и викат на децата, да дърпат уши и дори да пляскат шамари.

Как да преустановят с тази порочна практика, съветва психологът Сюзън Нюман пред Washington Post.

Американско проучване, направено през 2013 г., установява, че 81% от родителите смятат, че физическите наказания са напълно приемливи и са начин за налагане на дисциплина, а две трети от анкетираните признават, че често прибягват до тях.

Според Изследователска група за социално развитие към щатския университет на Вашингтон, възрастните, преживяли физическо и емоционално насилие в детството си, много често повтарят същото върху собствените си деца.
Нещо повече: този модел се запазва в три последователни поколения и влияе на стила на възпитание и на взаимоотношенията на хората в това семейството.

Какво може да се направи?

 “Ако човек е бил обект на насилие, той също е склонен да стане грубиян. Подобно поведение може да се сравни с алкохолизма: ако родителите често сядат на чашка, напълно вероятно е и децата да започнат да пият. Но това може да се поправи“, казва Нюмън.

5 съвета как да го постигнат:

1. Признайте, какво правите: пляскате, викате на децата или изпадате в истерии

Страници

Коментари
Последни видеа