Раждането предстои - навън е над 30

Митове и истини за нуждите на бебето от охлаждане

Снимка: Shutterstock

В последния етап на бременността жегата е по-тежка за майката, не толкова за новороденото. Въпреки нейните притеснения, в първия месец то се адаптира по-леко към високите температури, отколкото към студ. Много митове, съвети от баби и познати пречат на младата майка да застане на категорични позиции и да ги отстоява.

Как да се подготви за раждането и трябва ли да вземе нещо допълнително? Трябва ли да дава на новороденото вода? Как да го разхлажда?
Ето няколко аргумента в нейна подкрепа.

В чантата за болницата

Някои АГ- отделения са климатизирани. Вероятно знаете това от посещенията там или от визитата в Деня на отворените врати, които организират повечето болници. Вземете си за преобличане няколко леки нощници с копчета отпред, мокри кърпи и спрей с термална вода, с която може да пръскате лицето си, за да се освежите и разхладите. Не е излишно да вземете и незапарващо покритие за леглото – защото чаршафите в болницата се опъват върху гумен или РVC дюшек.

По леки дрешки за бебето при изписването

Излишно е. През първите дни след раждане бебето преминава от среда с температура 37 градуса към по-хладна. Затова в топлото време то се чувства добре. Облечете го с ританки, камизолка, чорапки и дори шапчица (у нас модата дойде от САЩ, където новородените носят шапки и в родилния дом). През следващите дни, когато бебето ще се адаптира и по-добре ще регулира температурата си, ако навън е много горещо, може да намалите дрехите.

Да го повивам ли в жегата

Ако сте решили да го повивате за нощния сън, не пречи, че навън е топло. Изберете обаче лека памучна пелена. Ако, когато прокарате ръка по вратлето на бебето, установите, че то е влажно и изпотено, значи му е топло. Тогава оставете едното краче свободно извън пелената.

Да пие вода, за да не се обезводни

До 6-ия месец съвременните лекари не препоръчват на бебето да се дава вода.

Снимка: Shutterstock

Кърмата е достатъчна и тя съдържа необходимото количество вода. Даването на вода повишава риска от диария. От друга страна, ако пие вода, ще има по-малко желание да се кърми. Ако бебето е жадно, нека суче по-често. Поне до 6 месеца.

По-хладна вана

Това е грешка. Дори в горещо време честотата на къпане и температурата на водата във ваничката не се променят – тя е 37, колкото е температурата на тялото. Може да бъде до 35 градуса, но не и по-хладна. За да разхладите бебето, може да сложите в стаята овлажнител, но никога не пръскайте кожата му директно с вода.

Вентилатор или климатик

Нито едното, нито другото. Климатикът изсушава въздуха и лигавиците, а бебето има нужда от влага, за да диша леко. Вентилаторът пък създава течение – има реален риск да простудите новороденото.

Да сменяте ли по-често памперса

Това е разумно, защото жегата създава риск от протриване на кожата и от възпаление, особено ако детето е подмокрено или наакано. Добре е памперсите да се сменят по-често, като бебето се оставя голичко за няколко минути, така че кожата му да може да се изсуши и да диша.

Мона Васелива

Коментари
Последни видеа

Жена за уважение

02 декември 2020 г.