Масло от арган за кожата на бременната

Контрастен душ калява гърдите

Снимка: Guliver / iStock

Хормоните подготвят кожата и по време на бременността тя е по-еластична и мека. Често обаче става и по-суха от обичайното. За да се чувстваме комфортно в кожата си, е добре да подберем специална козметика, която да я поддържа мека, подхранена и овлажнена.

Кожа

От началото на четвъртия петия месец кожата на корема започва да се обтяга. Килограмите се трупат и около бедрата, а гърдите нарастват. Темпът на тези промени при всяка жена е различен. Важно е обаче кожата в тези зони да се поддържа – да се подхранва редовно и да се овлажнява. Така намалява рискът да се получат стрии.

90 на сто от жените ги получават, въпреки че вземат мерки, ползват подхранващи масла и не увеличават прекомерно килограмите си. В резултат на разтягането еластичните влакна се опъват. По повърхността се отварят по-светли, сребристи ивици с различна ширина. Първата причина е генетичното предразположение, което няма как да избегнем нито как да коригираме.

Подхранване и овлажняване

Може обаче да намалим щетите, ако я подхранваме и овлажняваме. Дори и да не е склонна да образува стрии, това ще донесе само полза. Най-добре действат натуралните масла – на първо място аргановото, но то е доста скъпо.

Същата работа може да свърши зехтинът, слънчогледовото олио, както и маслото от жожоба. Те са с високи антиоксидантни свойства, овлажняват кожата в дълбочина и я подхранват.

Специалните комбинации от масла, които се продават в аптеките, съдържат укрепващи съставки, които стимулират кръвообращението и усилват синтеза на колаген като по този начин помагат възстановяването.

Заради хормоните някои участъци като линията на корема и пъпа пигментират, но 3 до 6 месеца след раждане отново връщат обичайния си цвят. По-тъмни стават ареолите и бенките. Възможно е те да запазят този цвят завинаги.

Контрастен душ за гърдите

Подготовката на гърдите за кърмене започва доста преди раждане. В миналото са останали съвети да се правят фрикции и да се обтриват с груба кърпа или хавлия. Днес се препоръчват нежни и щадящи методи, които са безопасни. Достатъчно е редовно да се обливат като се редува топла и умерено хладка вода.

Полезни са и въздушните бани – жената да се разсъблече и да постои с голи гърди без значение дали има слънце или не. Добре е през деня да не носи сутиен или той да е изрязан на ареолите (като тези за кърмене), така че зърната да са свободни. Триенето в дрехата е достатъчно, за да направи зърната малко по-устойчиви и да ги подготви за кърменето.

Ако кожата е суха и чувствителна, няколко седмици преди раждане може да се прави лек масаж и върху зърната да се нанася специален ланолин за кърмачки.

Мона Василева
 

 

 

Коментари
Последни видеа