7 неща, които да не правим след раждането

За секса, диетите, самолечението и други съвети от терапевта Елена Кубратова

Снимка: Shutterstock

Всичко е различно след раждането! Тогава за жените настъпва щастлив, но и твърде сложен период: животът се развива по нов начин, появата на новия член на семейството внася значителни промени във всичко дотук, а майката се опитва да се възстанови колкото се може по-бързо. Всяка току-що родила жена иска бързо да си върне предишната форма, да бъде отново силна, здрава и хубава.

Какво трябва да има предвид, за да премине успешно и без усложнения през периода след раждането? Той, слава богу, е кратък, но изисква повече внимание, обяснява терапевтът Елена Кубратова и дава наистина добри съвети пред 9months.ru.

1. Не стойте седнали

В продължение на 3-4 седмици след раждането не е добре да стоите седнали, защото тъканите не са се възстановили напълно и трябва да избегнете разхлабването на шевовете. Нужно е да се придържате към тази препоръка, ако са ви направили епизиотомия (разрез между влагалището и ануса), или имате шевове - вътрешни и външни.

Снимка: Guliver/iStock

Все пак, на 5-ия – 7-я ден можете да сядате на тоалетната, а на меки дивани и кресла можете да сядате след около месец. В началото меките столове не са за препоръчване, защото при сядане върху мека повърхност се увеличава натискът върху перинеума. Ставането от леглото също трябва да бъде внимателно, като се облегнете първо на една страна, за да избегнете седналото положение. Важното е да ставате бавно и да не правите резки движения, а също и да кърмите, полегнали на една страна. Тези майки, които са родили без разкъсвания и епизиотомия и нямат никакви усложнения, както и тези след цезарово сечение, могат да сядат още на 2-я – 3-я ден след раждането.

2. Секс – не по-рано от 6-8 седмици след раждането

Много млади родители пренебрегват тази препоръка, но тя е важна за здравето на младата майка и, съответно – за благополучието на бебето. Желателно е възобновяването на секса след раждане да бъде не по-рано от 6-8 седмици, защото до това време повърхността на матката е една рана, а маточната шийка не се е свила напълно. През влагалището в матката може да проникнат инфекции и да се развие ендометрит – възпаление на лигавицата на матката. Освен това, ако на перинеума и коремната стена има шевове, е нужно да минат минимум месец и половина - два, докато се възстановят напълно.

В този период младата майка при секс често се притеснява, че я боли, тъй като естествената секреция на половите пътища е значително намаляла, ообено ако кърми, заради недостатък на хормона прогестерон и излишък на пролактин.

Снимка: Shutterstock

Не е за пренебрегване и вероятността от нова бременност, за която женският организъм още не е готов. Много двойки не се замислят за това, уверени, че е просто невъзможно това да се случи, особено, докато жената кърми. Действително, препятствие към следваща бременност е хормонът пролактин, отговорен за лактацията.

Ако майката кърми бебето, нивото на пролактин в организма ѝ е високо и това обезпечава отсъствието на овулация и невъзможността да зачене. При прекратяване на кърменето или при нерегулярно кърмене, например, когато премахвате нощното кърмене или детето преминава на изкуствена храна, концентрацията на млечния хормон постепенно се понижава.

Това може да повлияе върху синтеза на яйчниковите фоликули и да се възстанови овулацията. Да не забравяме, че може да се забременее и при спонтанна (нерегулярна) овулация, която настъпва по-рано или се забавя под действие на различни фактори (хормонален дисбаланс, стрес, бурни интимни отношения и т. н). Затова е желателно преди да възвърнете секса в живота си след раждането, да се консултирате с гинеколог.

3. Не бива да спортувате веднага след раждането

Най-добре е да изчакате с активните спортни занимания около 6-8 седмици, за да може тъканта на матката, коремната стена и тазовото дъно да се възстановят напълно. Преди началото на спортни активности след раждането е най-разумно да ви прегледа гинеколог, особено ако е имало усложнения или сте родили с цезарово сечение. Може да се завърнете към вашите редовни фитнес практики постепенно, всичко зависи от това колко редовно сте спортували преди да забременеете.

Ако до раждането сте отделяли достатъчно време за спорт или сте професионален спортист, то вероятно бихте могли бързо да започнете с тренировките, но, разбира се, на първо време е нормално да правите упражнения с ниска интензивност и да избягвате тичане, клекове, вдигане на тежести над 3,5 кг, тъй като те могат да повишат налягането на тазовото дъно и да провокират излишно напрежение на шевовете и неконтролирано уриниране.

Активните спортни занимания след раждането могат да причинят и усилено кръвотечение и да нарушат процеса на възстановяване на матката, затова, през първия месец ограничете всички упражнения, свързани с натоварване на коремните мускули. Добре е да започнете внимателно, най-рано седмица след раждането с дихателни упражнения, наклони, напади, разтягане и кръгови движения на тялото.

Снимка: Guliver/iStock

Много полезни са йога практиките и разходките на чист въздух, които полека-лека да преминат в бързо ходене и кратки серии упражнения с тежести около 2 кг.

Най-разумно е да се активизирате в спорта, след като приключите с кърменето на бебето, за да не изпитвате неприятно напрежение в млечните жлези. Освен това, след енергични упражнения в състава на млякото настъпва промяна, която може да му придаде неприятен горчив вкус. Той обикновено изчезва около час след тренировката, но може да накара новороденото да се откаже от кърменето.

4. Не предприемайте самолечение

След раждането, особено когато кърмите, бъдете особено внимателни с каквито и да било лекарствени препарати. Много от лекарствата могат да проникнат в майчиното мляко, а оттам и в организма на бебето, който е незрял и може да наруши работата на органите и системите на бебенцето. Затова, преди да приемете каквото и да било лекарство, дори да е на растителна основа, се консултирайте с лекар.

5. Не се притеснявайте да поискате помощ

След появата на бебето младите майки са обикновено сащисани, притеснени, изтощени и често пренебрегват своето здраве и не вземат мерки за лошото си самочувствие. Много е популярен изразът: „Майките не бива да боледуват“, но те са буквално с изпити сили, стараейки се да успеят с всичко.

Това може да донесе единствено проблеми. Например, ако жената се простуди, ако не си доспива може леката отпадналост да премине в хронично заболяване или да се изостри на фона на ниската имунна защита на организма след раждането.

Затова не бива да бъде оставяна да се справя сама с всички домашни задължения. Може да помоли мъжа си или някой близък да помогне, или пък да пропусне някое не особено важно почистване – нищо страшно няма в това.

Снимка: Shutterstock

Освен обичайната всекидневна почивка младата майка трябва да спи пълноценно, но ако кърми през нощта и не успява да си доспи, то трябва непременно да компенсира през деня – да отложи всичко останало и да поспи заедно с малкото.

Недостатъчният сън може да наруши лактацията, имунитетът да спадне, да настъпи хроничен стрес, който би намалил защитните ѝ сили, би провокирал възникване на различни болести, да понижи настроението и майката да развие родилна депресия. А никой не иска това, нито тя, нито нейните близки, следователно – помагайте на родилката кой с каквото може, за да се възстанови по-добре.

6. Не бива да вземате вана

Много често след раждането ви се иска да се потопите в топла вода, но тази приятна релаксираща процедура не е така безопасна, както може би ви се струва на пръв поглед. В първите 6–8 седмици повърхността на матката е особено възприемчива към най-различни инфекции, които могат да проникнат през маточната шийка. Затова ранното вземане на вана след раждането – докато не зарастат шевовете, не е добра идея. Може да предизвика ендометрит, възпаления, кръвотечение поради засиленото кръвообращение заради топлата вода.

Снимка: Guliver/iStock

След преглед при лекар, ако няма никакви противопоказания, може да вземете хладка вана, като внимавате водата да не е по-ниска от 37°С и не по-висока от 40°С, и времето за къпане да не превишава 30 минути. Съвет: Преди да се топнете във ваната, измийте я много добре с препарати и след това я изплакнете обилно.

7. Диета след раждането?

Нормално е да искате да се избавите от излишните килограми и да си възвърнете хубавата, стегната фигура от преди, но това желание често пъти може да навреди и на вас, и на новороденото, затова е много важно да се храните внимателно. Например недостигът на полезни вещества и витамини в храната може да повлияе зле на възстановителния процес на вашия организъм, но и на състава на майчиното мляко.

През първите два месеца след раждането възстановяването ви трябва да е пълноценно, което е пряко свързано с правилното хранене и прием на ценни вещества, източник на енергия. Откъде да се вземат, ако решите да спазвате диета? Приемът на калории е добре да бъде средно около 2200-2500 ккал на ден, а храненията – 4-6 неголеми порции дневно.

 

Коментари
Последни видеа

Няма време

05 декември 2020 г.