Тестът за алергии се прави по всяко време

Проф. Христов: Не чакайте „подходящ сезон“ или детето да навърши 3 г.

Снимка: Shutterstock

Чувствителността на детето към алергени от околната среда може да бъде проверена по всяко време и във всяка възраст. Има различни тестове и методи за изследване.
Дали ще се направи тест с алергени върху кожата на ръката или ще се изследва кръв от вената, това преценява лекарят.

"Много майки изчакват „подходяща възраст” или определен сезон. Това е остаряло схващане. То бави поставянето на диагноза и затруднява работата на лекаря", обяснява професор д-р Георги Христовръководител сектор „Алергология” в болница „Токуда”.

Тестът, който се прави в Алергологията на болница „Токуда”, открива свръхчувствителност към 30-55 основни алергена.
Най-чести причинители на алергии при децата са два вида кърлежи в домашния прах, които „разболяват“ детето през цялата година, както и слюнка, косми, екскременти на домашни животни: котка, куче, рибки, кон, паяк, хамстери...

С тестовете се проверява още чувствителността към 4 вида плесени, полени на треви, алергени на дървета както и алергени на плодове: ябълка, праскова, киви, ягода.
Млякото е също във фокуса на тези тестове, защото то има 6 различни белтъка, които може да са причина детето да прояви алергична реакция.

Важно е да се разбере към кой точно белтък на млякото е чувствително детето. Тогава родителите може да се ориентират дали то в бъдеще ще може да пие мляко, дали трябва непременно млякото да бъде сварено. Защото е известно, че при термичната обработка белтъците губят част от алергените си. Ако детето е чувствително към казеин, вероятно няма да може да пие мляко. Тази алергия е упорита и е за цял живот. Докато чувствителността към останалите белтъци на млякото с времето може да се преодолее.

С тестовете се изследва още и чувствителността към яйца – белтък и жълтък, към алергени от отровата на пчели и оси, проверява се още дали детето ще реагира при консумация на морски храни: риби, скариди, раци.

"Важно е тълкуването на резултатите и заключението да стане от лекар, който е разговарял с пациента. Той ще даде и препоръки какво може и трябва да се направи", обяснява проф. Христов.

Професор д-р Георги Христов, д.м., завежда сектор "Алергология" в МБАЛ „Токуда Болница София”. Той е завършил медицина в МУ София през 1987 година. Има две специалности - “Вътрешни болести” и „Алергология и клинична имунология”. През 2005 г. придобива степен магистър по “Обществено здраве и здравен мениджмънт” в МУ София. В същата година му е призната научна и образователна степен “Доктор”.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа