Горещият пясък може да доведе до екзема

Доц. Казанджиева: мехури, пълни с течност, издават дисхидрозата

Снимка: авторът

Пристигате на морето. Детето играе на пясъка през деня, а на вечерта ръцете и крачетата му се покриват с мехури. Малки, прозрачни, пълни с бистра течност. Играта във водата прави картината още по-страшна. Мехурчетата се издуват като балончета, аха да се пукнат. Майката естествено се притеснява и първото ѝ предположение е, че детето е пипало нещо.

Симетрично подредените мехурчета по ръцете, близо до нокътя, от страни на 2-и, 3-и и 4-и пръст, и по ходилата изключват възможността детето да е „пипало“ и с ръцете, и с краката.

Това е типичната картина на дисхидроза или така наречената дисхидроформена екзема, която не е честа при децата, а по-скоро се явява при хора на 30-40 години. Реакцията се причинява от много фактори – външни и вътрешни.

Основна причина е генетично предразположение, но състоянието се отключва от резки температурни разлики, стрес, контакт с алергени – никел, кобалт, дезинфектанти, растения“, обяснява дерматологът доц. Жана Казанджиева, от Кожна клиника на Александровска болница.

Факторите

„Ако обаче детето е алергично и има атопичен дерматит, при рязка смяна на температурата, при стрес, игра с горещ пясък, пластелин, при контакт с агресивни почистващи препарати, може да развие дисхоидроза. И това се случва 2 пъти по-често отколкото при останалите деца.

Рискът за малчугана е по-висок, ако някой в семейството е със сенна хрема, екзема или бронхиална астма. Генетичният фактор предполага, че има някакво нарушение на кожната бариера, което провокира тази дисхидроформена екзема“, обяснява доц. Казанджиева.

Преходът студено-топло

Преди време се е смятало, че дисхидрозата се дължи на нарушена функция на потните жлези. Сега се знае, че потните жлези нямат основна роля, а по-скоро състоянието се „отключва“ от резки промени в температурата и при емоционален стрес.

Ако дисхидрозата се появи през лятото, може да се дължи на преход от много студено на горещо – при излизане от климатик навън при висока температура. Или обратното. Ако е преди изпит – стресът е отключващ фактор.

Много често хората с дисхидроза са алергични и към различни метали. Това става ясно, ако се направи тест. Смята се, че два метала - никелът и кобалтът – са основните „виновници“.

Ако тестът установи такава алергия, лекарите предписват и диета. И тя дава добър резултат. Хранителният режим изключва шоколад, броколи, ядки. Храната не бива да се готви в метални съдове, защото те отделят метални йони. Манджите от консерва са забранени по същите причини.

Има лечение и то е успешно. Проблемът е, че болестта се връща, особено ако „се провокира“

Вече се знае, че дисхидрозата не е болест на потните жлези, но обилното потене, влошава състоянието. Затова е добре да се носят обувки от естествени материи, проветриви, памучни чорапи, които не задържат влага. Добре е да се избягва мокренето на ръцете. Те трябва да са сухи и непрекъснато да се хидратират, да се прилагат емолиенти, за да се възстанови кожната бариера. И при всички случаи да трябва да се избягват тези фактори, които сме установили, че предизвикват или влошават състоянието“, съветва доц. Казанджиева.

Веселина Мончева

Доц. Жана Казанджиева: 0884 342 246 и 02 4261073

Коментари
Последни видеа