Не настъпвайте пчела!

Ако все пак ви ужили, извадете жилото, сложете лед

Рисунка: pixabay.com

Единайсет шашави празника има този месец, а днес, 10-и юли е денят „Не настъпвай пчела“.
Днес, но и през всички дни на лятото трябва да сме особено внимателни къде ходим. Настъпването на пчела наистина е рядкост, защото тя обикновено лети нависоко. Затова пък отровата на земната пчела е най-токсична. Ужилването винаги е драма, защото е болезнено. Децата, които тичат из тревата, берат цветя, размахват ръце, с които са похапвали сладки лакомства, често са мишена на жилещите.

Ужилването

Детето пищи, плаче и търка ужиленото.

То може да бъде много опасно, ако е в устата, ако човек е алергичен, или ако е нажилен на много места. Тогава спешно се търси медицинска помощ.

Снимка: en.wikipedia.org

Първото ужилване от пчела или оса рядко води до тежка алергична реакция. Това се случва по-често при второ или поредно впиване на жилото. Особено опасна е земната пчела, както и стършелът.

Ако ужиленото не е в областта на главата, има време за реакция. Важно е да се направят няколко неща, за да се намали отокът и отровата да не се разнесе.

И ако те не дадат резултат, поне ще облекчите състоянието и ще спечелите време, докато намерите специализирана помощ. 

Първа помощ

Ето какво може да направите с подръчни средства.

1. Първо – успокойте детето и го залисайте, за да не разчесва ухапаното.

2. Дайте му да държи кубче лед, увито в кърпа върху мястото или наложете ужиленото с някакви студени продукти от фризера.

3. След това извадете жилото. То трябва да се извади с пинцета възможно най-бързо, а мястото да се почисти със спирт.

4. Ако обаче не успеете да го извадите, не търкайте и не стискайте кожата. Това крие риск от разнасяне на отровата и от по-силно възпаление.

Билки

Ако сте сред природата, възползвайте се от природната аптека – изобилието на билки около вас. Натрийте мястото с чесън, жиловлек или бъз. Сокът от стритите бъзови листа без значение дали сте открили дърво или бъзов храст, успокояват възпалението и сърбежа дори при ужилено от пчела и оса. Имат отличен ефект върху пъпките от комар.

Хомеопатия

Първият медикамент, който се дава при всяко ужилване и ухапване, когато кожата е пробита, независимо от вида на насекомото, е Ledum palustre – 9 или 5 CH", обяснява д-р Слови Филчев.

Снимка: Авторът

Д-р Слави Филчев е началник отделение по педиатрия в Пета МБАЛ. Той е специалист по детски болести, астмология, функционална диагностика и клинична хомеопатия.

„Този медикамент може да се дава и профилактично, няколко дни преди възможна „среща“ с комари край морето или язовир. Приема се два пъти дневно по 5 гранули, през времето на целия престой.. И, ако се пие редовно, комарите наистина не хапят.

Ledum palustre може да се комбинира с Apis mellifica, ако на ухапаното място има по-голям оток.

Ужилването от пчела може да има по-изявена реакция. И в този случай на първо място се дава Ledum palustre.

Ако детето е силно алергично, може да се и даде Apis mellifica в много високо разреждане - 30 CH.

Това е единственият медикамент, който ще помогне бързо. Дава се през 5 минути, защото действието му се изчерпва. Докато родителите стигнат да лекар, двата медикамента може да помогнат и, ако, не дай си боже, се получи и оток на гласните струни“, обясни д-р Филчев.

Веселина Мончева

 

 

Коментари
Последни видеа