Вените - на профилактика след бременността

Какво може да направим, за да не стигнем до операция, съветва д-р Сияна Живкова

Снимка: Guliver / iStock

Видими на повърхността като лилави нишки или скрити под кожата, разширените вени на краката и застоят на лимфните съдове, който често определяме като целулит, не са козметичен, а сериозен здравен проблем. 

Те не се очертават само по бедрата и дупето, а се явяват навсякъде - от глезените и прасците до ханша, където са най-изявени.
И това е аларма, че кръвоносните съдове са претоварени.

Разширените вени не са проблем на възрастните. Напротив – те мъчат много млади хора и състоянието се влошава след бременност, дълго стоене на едно място, дълго пътуване, в периоди в живота, когато организмът е подложен на повече стрес, разказва д-р Сияна Живкова, дерматолог от Derma Clinic South Park.

Снимка: личен архив

„Известно е, че в кръвоносните съдове „работи“ мощен клапен механизъм, който задържа кръвта, за да може тя да не се връща обратно, надолу по кръвоносната система. Защото съдовете са скачени. Но при скок, при травма и натоварване, тези клапи могат да бъдат разкъсани“, обяснява д-р Живкова.

Другата причина клапите да не работят ефективно е постоянният застой на лимфата - когато стоим на едно място, не се движим, седим, приведени напред, съдовете се притискат.
Затова допринася прехранването и състояния, при които килограмите се натрупват.

Бременните също са в риск. Веднъж заради хормоните, които отпускат стените на съдовете. И естествено, заради притискането им от плода в утробата, който тежи върху краката. И, ако не се вземат мерки, състоянието се влошава и то необратимо. 
С увеличаване на самите съдове, колкото и съдовата стена да е еластична, в един момент тя не издържа на натоварването.

Другата причина стените на вените да се отпуснат и разширят е обездвижването. Седенето за дълъг период от време в определена поза е особено вредно. Защото мускулатурата, която най-вече е от помощ за дрениране на лимфата от краката, не работи. Това допълнително води до застой и разширяване на кръвоносните съдове и до промени, какъвто е целулитът. 

Какво може да направим сами? 


1. Упражнения за краката – повдигане на пети и пръсти.
Правят се в продължение поне на 10 минути на всеки половин-един час. Така ще стимулирате циркулацията на кръв и лимфа.

Подобни упражнения за раздвижване най-често се препоръчват при дълго пътуване в самолет. От няколко години авиокомпаниите дори са нарисували движенията, за да стимулират пътниците да ги правят.

2. Седнете по американски – полуизлегнати, а не като прилежни ученици, приведени напред.
Позата при седене е особено важна, за да не се притискат кръвоносните съдове и тежестта от малкия таз да се преразпредели.

3. Другият вариант е да си дадете обедна почивка, в която да полежите. Както си организирате и по нашите географски ширини популярната в латино нациите - сиеста.

Снимка: Guliver / iStock

4. Да направите консултация с дерматолог, преди да стигнете до съдов хирург. Защото един голям дял от дерматологията са така наречените съдови дерматози. Добре е да се направи профилактика, за да не се стигне до течащи рани от недобре захранената кожа, защото циркулацията на кръвта е била силно нарушена.

5. Профилактиката включва пиене на популярните капиляротоници и венотоници. Те подобряват движението на лимфата. Тези препарати са на растителна основа.

И макар и лекарствени средства, регистрирани в лекарствения справочник, те всъщност са извлек от растения. Може да се приемат и без лекарско предписание.

6. Лазерни процедури с така наречената технология Nd-YAG, която би могла да заличи на повърхността малките съдчета, които са първата проява на на разширени съдове.
Премахването на капилярите и на кръвоносните съдчета с технологията Nd-YAG става лесно - без болка, без травма и не изисква възстановителен период.

За да се ограничи процесът, след процедурите отново трябва да се разчита на профилактика.
„Като скрием повърхностните съдчета и ги премахнем, не бива да забравяме защо са се появили. След премахването им става същото като, ако прекъснем стеблото на дървото – пресъхва короната и корените. Смятаме, че сме решили проблема. Да, но кръвният ток от този съд трябва да мине през друг съд, който обикновено не е в много по-добра форма от този, който сме премахнали – защото тези съдове са скачени. Затова има и рецидиви. И затова е важна консултацията с лекар, който да даде цялостно решение на проблема и вариант за профилактика“, обяснява д-р Живкова.

Ето още съвети:


След бременността е важно процедурата да направи още в рамките на 1 година. В този период често краката на младата майка от таза до глезените изглеждат равни. Няма глезен и коляно – тогава обикновено всички са притеснени, но не се прави нищо. Или жените търсят антицелулитни процедури. Те обаче по никакъв начин не профилактират съдовете, а напротив – още повече ги натоварват, обаснява д-р Живкова. 

Снимка: Личен архив

Ако не направим нещо, за да укрепим съдовата стена и да подобрим циркулацията, битката е загубена. Разширените вени остават.

Д-р Живкова, защо антицелулитните масажи не помагат, а влошават състоянието?

Никъде по света при проблем с вените и застои на лимфата вече не се правят антицелулитни масажи. Те крият риск от вкарване на мастна клетка в кръвообращение при разкъсване на колагеновите повлекла, които капсуловат мастните депа. При силовия масаж може да се разкъса и съд, а той не е с малък диаметър.

Бихте ли обяснила по-подробно какъв точно е този риск?

Когато се разкъса съд, има риск мастна капка да навлезе в съдовото русло и да направи тромбоза. А това запушване е фатално. Означава инсулт, инфаркт или тромбоза в други органи.

Само в България се правят хард антицелулитни масажи, след които остават синини. Като разкъсат съдинителнотъканните повлекла – чрез намачкване, масажистите обикновено обясняват, че без прилагане на сила, няма „лечение“. Това обаче, че е лечение, защото съдовете не са „поправени“. Разкъсването води до нова фиброза, която ще се случи на мястото, а има и риск от тромбоза или от мастна емболия.

Записа и обработи: Веселина Мончева 

Дерматологът д-р Сияна Живкова консултира в Дерматологична клиника Южен парк, бл.44, след предварително записване на тел. 0888070105 или на мейл info@dermaclinic.bg

Коментари
Последни видеа