Да присъства ли мъжът на раждането, ако не е готов за това

Какво е мнението по въпроса на специалистите

20 януари 2023 г.

Снимка: Shuttersock

„Мечтаех съпругът ми да ме подкрепя в болницата, но се оказа, че той изобщо не е готов за това. Струва ли си да настоявам?“, пита бъдеща майка. 

Присъствието на мъжа по време на раждане като че ли става все по-популярно и някак модерно. Въпреки това мненията по този въпрос както на мъжете, така и на жените са доста противоречиви.

Някои млади бащи с ентусиазъм разказват как са поели детето от акушерката, други се ужасяват от мисълта дори да влязат в родилното. Просто защото са силно чувствителни и лабилни. И тези реакции не могат да бъдат променени. Те са толкова неподготвени, че гледката може да им нанесе психологическа травма. И последствията от това могат да бъдат доста неприятни.

„Няма как да прогнозираме какви ще са последствията за мъжката психика. Според някои проучвания около 30-35% от мъжете, които са видели раждането във всичките му детайли, страдат от „психологическа импотентност“. Аз съм против идеята таткото да присъства на каквито и е да са акушерски манипулации, особено в момента, когато главичката на бебето се показва“, категоричен е акушер-гинекологът д-р Сергей Бакшеев.

Да принуждаваме, да убеждаваме или да го оставим на мира
Психолозите са единодушни, че мъжът трябва да вземе решение  дали ще присъства на раждането сам и то доброволно.  Жената не трябва да го убеждава, нито да го принуждава. Ако не иска да участва, това е негово право.
Ако той разпитва и се колебае, защото не знае какво точно може да очаква, може жената да му помогне да вземе решение, съветват специалисти.
Заедно са обсъдят какво точно ще се случи по време на раждането, в какво ще участва съпругът, как може да ви помогне и какво ще прави там.
Мъжете обичат яснотата и точността, така че е важно да дадете възможно най-много информация.
За тях е важно да обмислят нещата и да вземат информирано решение.
Често се случва съпругът първоначално да откаже, а след това да промени решението си.
Ако не иска да влезе в родилната зала, той може да дойде веднага след раждането. Лекарят или акушерката ще го извикат, за да прекарат заедно със съпругата си първите часове.

Снимка: Shuttersock

Ако мъжът е с чувствителна психика

Да предположим, че мъжът се е съгласил да присъства на раждането, защото вие сте настоявали, защото не е бил на ясно какво точно ще се случи или просто от чувство за дълг. Или защото е свръхотговорен по отношение на жена си и детето и иска да държи всички моменти под контрол.
В този случай го очакват не най-приятните емоции - силно безпокойство и безсилие. Нежната мъжка психика не може да се справи.
„Особено трудно е за тези, които са свикнали винаги да държат ситуацията под контрол. Ако изведнъж нещо не върви по план, ако вие викате прекалено силно, ако раждането се забави или се наложи спешно цезарово сечение, тогава за него ще бъде още по-трудно да го понесе. Ще бъде в шок, ще го обземе чувство на вина, защото е убеден, че е трябвало да предвиди и предотврати всички усложнения. Представете си какво ще му причини всичко това“, казва психоложката Наталия Томилина.

Според специалистите има 3 правила, които значително намаляват риска от негативни последици за психиката на съпруга:

1. Мъжът не трябва да вижда целия процес на раждане и особено появата на бебето на бял свят. Съпругът може да подкрепя жена си, да говори с нея, да я държи за ръка, но всичко под кръста ѝ трябва да бъде скрито от очите му. Оптималното решение, което всички най-често използват, е мъжът да напусне залата в последния етап на раждането.

3. Жената не трябва да разказва детайли и да „посвещава“ съпруга си за разкъсванията, шевовете по перинеума и други подробности. Това може да остави отпечатък и да промени отношението му към нея като жена.

3. След раждането таткото трябва да гушне бебето. Да му се даде възможност да остане сам с бебето за известно време. Това помага да се сближи с новороденото и да установят специална връзка.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.