Има ли риск, ако кръвното на бременната падне

Ето какво трябва да знаете за това състояние и как да го преодолеете

Снимка: Shutterstock

През лятото кръвното налягане на бременните често пада, защото топлината и високите градуси навън разширяват кръвоносните съдове. Затова не е разумно тя да стои под лъчите повече от 15-20 минути, а в най-топлите часове на деня е добре да е на хладно.

Какво се случва, когато кръвното падне

Когато кръвното рязко се смъкне, сърцето не изтласква достатъчно кръв към тялото и към мозъка. Така той се лишава от кислород. А последиците са внезапно прилошаване, виене на свят, „причерняване пред очите“, силна отпадналост и умора. В това състояние стойностите, които отчита апаратът за измерване на кръвното налягане, обикновено са 105/65.

Неприятното замайване обикновено идва при рязко изправяне или промяна в положението на тялото. Тогава мозъкът реагира най-остро на липсата на кислород, защото тялото не може така бързо да се пренастрои и спешно да изпрати достатъчно количество кръв към мозъка. Затова той не се оросява.

Как да избегнете този проблем

1. При събуждане сутрин не ставайте рязко от леглото. Първо седнете за кратко с пуснати надолу крака и след това се изправете.

2. Не стойте на слънце повече от 15-20 минути.

3. Движете се повече – правете разходки, спортувайте (ако лекарят ви е разрешил)

4. Пийте повече течности – вода, плодови и зеленчукови сокове, билков чай.

5. Кафето не помага, а може да влоши състоянието. Кофеинът ускорява пулса и дишането, стимулира работата на бъбреците, което не е полезно. В същото време ускорява пулса.

6. Яжте повече пресни плодове и зеленчуци, които са богати на витамини, фибри и са мощни антиоксиданти. Те противодействат на хипотонията.

Коментари
Последни видеа