5 добри навика, които повишават имунитета

С тяхна помощ ще предпазите децата от сезонните заболявания

23 октомври 2020 г.
5 добри навика, които повишават имунитета

Снимка: Shutterstock

Със застудяването на времето, нарастват и типичните сезонни неприятности, свързани с вирусите и грипа. Дали детето няма да се разболее, докато е в детската градина или на училище, е едно от основните притеснения на майките, свързани с тяхното здраве в този период.

Има обаче 5 лесни и наистина успешни навика, които ще ви помогнат да повишите имунната защита на децата и заздравите бариерата срещу вирусите. И те не са никак сложни за изпълнение, но трябва да се превърнат наистина в навици и да се изпълняват всеки ден.

При нормални условия имунната система е в състояние да се саморегулира и по принцип не е необходимо да тъпчете децата с магически подсилващи добавки, които да държат вирусите и бактериите надалеч. Достатъчно е да спазвате тези предпазни мерки, които ще ги направят по-устойчиви срещу сезонните неразположения.

Снимка: Shutterstock

Игри на открито и в студа

Съществуват многобройни научни изследвания, които доказват колко полезни за здравето на децата са игрите на открито, дори и в най-студеното зимно време. Всъщност играта на открито укрепва имунната защита на най-малките, което ги прави устойчиви на атаките на вируси и бактерии.

Не студът разболява децата, а дрехите. Важното е да знаете как да ги облечете правилно. За имунната система на детето е по-лошо то да стои дълго време на закрито, в твърде топло място и сред много хора, отколкото да тича на снега или студа. А правилното обличане следва принципа на зелката – повече тънки дрехи, отколкото една много дебела.

Същото важи и за спорта. Педиатрите препоръчват спортовете, които могат да се практикуват на открито, дори и в студено време. Но и в този случай е важно да облечете малките с дрехи, които ги предпазват и в същото време не ги претоплят. А след тренировката ги научете да не пропускат топлия душ.

Здравословно хранене

То играе основна роля за имунната защита на малки и големи. На практика имунната система се възползва от плюсовете, които й носи здравословната и балансирана диета, която обаче трябва да бъде и много разнообразна.

В този смисъл монотонните режими на хранене са нездравословни и неприемливи. За детето е полезно всеки ден да се храни с различни продукти. Не се притеснявайте да му предлагате нови вкусове, в определен момент то ще започне да ги харесва. И намалете тестените изделия до минимум, без да ги отстранявате напълно от менюто.

В хранителния режим на детето винаги трябва да присъстват зеленчуци -  сурови или сварени, а плодовете да са с кората, след добро измиване и разбира се, само тези, които могат да се консумират по този начин. Освен това е важно да се добавят и протеини, но от т.нар. благородни: риба, яйца, сирена, бобови храни, както и зърнени култури.

Не бива да се надвишава консумацията на бели брашна, захар, колбаси и консервирани меса. А когато правите десерти, дайте шанс на пълнозърнестото брашно, меда и сушените плодове.

Снимка: Shutterstock

Миене на ръцете, но качествено

Може да изглежда банално и очевидно действие, но измиването на ръцете е наистина важно. Говорим обаче за качественото измиване. Покрай Ковид, повечето деца (а и възрастни) се научиха правилно да мият ръцете си. Това е и основна превенция срещу вирусите и бактериите, които много лесно преминават от ръцете в устата. Децата трябва да знаят, че първото нещо, което следва да направят след като се приберат от игра навън или училище, е да си измият ръцете, без много да пипат наоколо.

30 секунди трае оптималното измиване на ръцете, което обхваща палеца, ноктите и горната част. Тоест ръцете не минават само през водата, а се търкат със сапуна старателно. След измиването задължително трябва да се подсушат, тъй като влажната среда е перфектна за размножаване на вирусите и бактериите.

Естествени пробиотици

Благосъстоянието на имунната система започва със здравето на червата. В корема е съсредоточена цялата ни способност да се защитаваме от вируси и бактерии, казват учените.

При правилно хранене, достатъчно пиене на вода и редовна физическа активност, червата функционират перфектно. Това може да бъде подпомогнато с консумацията на храни, богати на живи млечни ферменти и пробиотици. Чаша кисело мляко на ден е отлично начало.

Заспиване навреме

Добрият сън също допринася за здравето на имунната система на децата. Той трябва да е спокоен и продължителен. Ако малчуганът спи по-малко от необходимото за възрастта му или не си ляга в нормалното за заспиване време, има опасност да наруши естествения биологичен ритъм, а това се отразява и на имунитета. Затова е важно детето да си ляга винаги по едно и също време вечер, без телефон в ръце, без да гледа преди това твърде вълнуващи филми и без да консумира възбуждащи храни – такива са шоколадите например. Чаша топло мляко е далеч по-правилно.

По материали от Donna moderna

Здраве

До 30% намалява рискът от зараза, ако си сложим маска

Здраве

Уволнете захарта от менюто ... и още 4 съвета за имунитет

Хранене

5 трика да накарате децата да ядат зеленчуци

Още от Здраве

Определено има неща, на които сега гледате с други очи.

Снимка: Shutterstock

7 неща, които бихте променили, ако сте отново бременна

Най-добре е лекарят да прецени точното количество на добавката.

Снимка: Shutterstock

Фолиевата киселина при опитите за забременяване

Майка търпеливо говори на детето си. Снимка: Getty

Човешкият говор зависи от 3 елемента

Водата е много важна за малкото дете.

Снимка: Shutterstock

Колко вода трябва да пие бебето и малкото дете

Бременната може яде шоколад.

Снимка: Shutterstock

Полезен ли е шоколадът по време на бременност

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Умението за работа в екип е важно за всяко дете.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Научете вашето дете да работи по-добре в екип

10 идеи за Монтесори активности

Деца прибират играчките в кашон. Илюстрация: Getty

Определено има неща, на които сега гледате с други очи.

Снимка: Shutterstock

Здраве

7 неща, които бихте променили, ако сте отново бременна

Ето какво бихте направили, ако имаше начин да се върнете в началото на деветте месеца