9 признака, че майката е на предела на силите си

Ако забележите тези тревожни сигнали, е време да действате

Снимка: Guliver / Getty

Претоварената със задължения и тревоги млада майка лесно може да „прегори“ и да стигне до нервен срив. Тя често се грижи за всички останали, освен за себе си. Всеотдайна е в ущърб на собственото си физическо и психическо здраве. А това може да завърши зле.
Как да разберете кога да спрете и накрая да се погрижите за себе си?

Ако забележите тези тревожни сигнали, е време да предприемете действия. Кои са те разказва Moms.com. 
 

1. Дори най-простите дейности ви се струват непосилни. Да приготвите чисти дрехи за следващия ден, да пуснете пералнята, да си вземете душ – това може да се окаже сложно и да ви изпълни с чувство на неувереност и безизходица.

2. Емоционалното прегаряне води до неоснователен страх – страх, че няма да се справите. Вие сте измъчени от списъка със задачи, който ви се струва безкраен. Затова сте непрекъснато уморена, трудно ви е за заспите, а сънят, ако въобще дойде, е неспокоен.

3. Забравяте постоянно. Това е нормално, когато имате малки деца. Но, ако пропускате важни срещи – консултация при лекар, среща с работодател, въпреки че са ви напомнили многократно – това е лошо. Сигнал е, че мозъкът ви е претоварен и не може да приеме допълнителна информация. Струва ви се, че полудявате.

Снимка: Guliver / Getty

4. Не можете да си починете, дори когато сте напълно изтощена. За много майки тази картина е до болка позната. Те имат толкова много задължения, че времето за почивка никога не настъпва или е съвсем недостатъчно.

5. Просто не можете да си спомните кога за последен път сте се чувствали отпочинала - кога без проблем и с усмивка сте се справяли със задачите. Дори да зарежете всичко и да си легнете, в главата ви ще се блъскат мисли за несвършените дела.

6. Постоянно крещите на децата си. Задачите са толкова много, а времето ви притиска, изпълва ви с паника и отчаяние. Струва ви се, че децата нарочно правят всичко много бавно или неправилно. Но нямате нито време, нито сили, за да сте търпеливата и любяща майка, каквото искате да бъдете.

7. Всичко ви дразни. Дори не можете да си обясните, защо се вбесявате така лесно. Това чувство е ужасно. Сякаш сте забравили какво е „радост“, „удоволствие“, „забавления“. И в това състояние живеете от години, сякаш никога няма да се отървете от него.

Снимка: Guliver / Getty

8. Съмнявате се дали решенията, които вземате са правилни. Виждате всичко предимно в мрачни тонове. В резултат на това страдат децата, страдат и отношенията с партньора.

9. Не ви радва това, което преди ви е разтоварвало – разходка в парка, игри с децата ... Сега не е така. Ако можете да легнете, не бихте станала въобще от леглото.

Наличието на един или на няколко от тези признака е сигнал, че сте прекомерно натоварена – нужно е спешно да се погрижите за себе си, за да си върнете щастието. Ако почивката не помогне, потърсете помощ при специалист – психолог или психотерапевт.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.