Д-р Дора Пачова: При хроничен стрес имунната система блокира

Как да помогнем на организма да възстанови баланса без лекарства

06 ноември 2021 г.

Снимка: личен архв

В условия на хроничен стрес, който идва от поредния пик на коронавируса, тялото не може да включи на пълни обороти имунна защита. Работата ѝ силно се затруднява. За да използва допълнителни ресурси за защита, тя изключва процесите на регенерация и растеж. Това е предпоставка за възникване на повече болести както при децата, така и при родителите, обяснява д-р Дора  Пачова, която бе лектор на онлайн пресконференцията „Как да пораснем в условията на COVID пандемия“, организирана от Немския хомеопатичен съюз.

В настоящата ситуация на COVID пандемия, освен неимоверния натиск върху здравната система, сме свидетели на още един феномен – изключителен натиск върху семействата, идващ от стреса и паниката, в които живеем, включително в настоящия момент на четвърта вълна и заплаха от пореден локдаун.
Съхраняването на психичното здраве, наред с физическото, е огромното предизвикателство, пред което е изправено цялото ни общество, каза още д-р Пачова и обясни

механизма по който стресът руши здравето

Формулата е проста: стресът води до потискане на имунния отговор и до повече болести. Ако успеем да овладеем стреса, печелим здрава имунна система и жизненост и здраве и в напреднала възраст.
Наблюдения от началото на пандемията сочат, че при децата има редица поведенчески и емоционални нарушения. По-чести прояви на липса на внимание и концентрация, повишена емоционална зависимост, „прилепчивост“ - нужда от успокояване,

постоянни претенции към родителите,

раздразнителност, тревожност, нарушен сън. 
Наред с тях се наблюдават промени в апетита – както към безапетитие, така и към преяждане и избор на неподходящи храни. 
Много родители се заблуждават, че могат да скрият от децата своите страхове, притеснения и болежки. Надяват се, че могат да им ги спестят, но това не се случва. 
Много деца вече са травмирани, което в по-зряла възраст може да доведе до изяви на фобии, депресии, редица тревожни разстройства.

Семейството е под натиск

да компенсира липсите на социално общуване при децата, да оцелее финансово и да издържи хроничния стрес под постоянната заплаха от болести и смърт.

Можем да го постигнем, като избираме холистични методи на лечение - хомеопатия, Шуслерова терапия и др.
Д-р Дора Пачова препоръчва на своите пациенти и техните семейства терапии, подходящи за подобряване на имунния отговор и за овладяване на хроничния стрес.
Балансираният имунен статус според нея може да се постигне с приложение на комбинация Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) – сол №3, №6 и №7, по 3 табл. дневно от всяка (за деца – по 2 табл.), които се приемат минимум месец, а в епидемична обстановка може и месеци наред.
Тези соли подготвят организма за по-бърз имунен отговор при възникване на вирусна или бактериална инфекция, укрепват лигавицата на носоглътката, подпомагат прочистващите процеси в организма и понижават нивата на ежедневния стрес.

Комбинацията на Шуслерови соли на DHU, подходяща при хроничен стрес, паник атаки и проблеми с концентрацията и ученето – е №2, №5 и №7, по 3 табл. дневно, като се приема 1-2 месеца (при необходимост и по-дълъг период от време). Тя стабилизира психиката и нервите, подкрепя емоционалното равновесие и концентрацията.

Добрият имунитет и защитата от вирусите зависят от много фактори – не само от приема на медикаменти. Наруши ли се веднъж имунитетът, са нужни мъдрост и постоянство за възстановяването му, обобщава д-р Пачова, която има над 30 години практика.

Коментари
Последни видеа