Модерни алергии

Мобифон, спинър, мокри кърпички докарват обриви по кожата

Снимка: Guliver / iStock

Всяка година списъкът на веществата, които могат да доведат до тежки кожни алергии при деца и възрастни, се допълва и набъбва. А учени от цял свят ги проучват и класифицират, за да преценят кой е най-масов. Така определят „алерген на годината“. И всяка година той е различен.

Челните позиции се менят - преди време беше никелът, след него – консервант в мокрите кърпички, а последната година отново е никелът.
Кожните алергии засягат малки и големи като стартът е в ранна възраст, заради разнообразието и непрекъснатия ни досег с тези алергени.
Кои са най-новите попълнения?

Мобилни телефони и таблети

Ако преди години подобна алергия беше рядкост, днес деца на 7 години вече я проявяват към техниката, която стои непрекъснато в ръцете им – мобилни телефони, таблети, игри. Това е така, защото в корпуса им има никелови елементи.

Снимка: Guliver / iStock
Известно, че никелът е най-честият алерген в цял свят. И тези, които са чувствителни към метала, когато говорят дълго по телефон и 10-15 минути го притискат към бузата или ухото, защото ръцете им са заети, получават обрив – червени петна по бузите и ушите.

Спинъри

Играта със спинъри, която стана много популярна преди 2-3 години, също крие риск от кожни алергии. Причината – те се изработват от сплави, които съдържат никел и кадмий. А в боите, с които са покрити, бяха открити оловни съединения.

Ако играчката стои дълго в ръцете на детето, има реална опасност то да получи екзема, особено, ако е чувствително към алергена.

Снимка: Guliver / iStock

Мокри кърпички

Консервант в мокрите кърпички, които се използват много често и то още от бебешка възраст, се оказа мощен алерген. Това е метилизотиазолинонът, обявен от Американското дружество по контактна алергия като алерген на годината.
Мокрите кърпички са първото нещо, което се допира до бебешката кожа, а по-късно почти до ученическа възраст продължаваме да мием ръцете и дупето на малчуганите с тях.
Ако обаче детето е с чувствителна кожа и е с атопичен дерматит, това не е добър избор.

Парфюми

Само до преди 10-20 години не бяхме чували за детски парфюм или детски гримове. Сега те се предлагат във всяка голяма верига магазини.
И, ако в миналото хлапето тайно се е пръскало с парфюма на мама, то съвременните момичета имат набор от аромати и то от 5-6 годишна възраст. Ако то не е чувствително съм съставките им, няма лошо. Използвайки обаче от толкова ранна възраст парфюм, то може да развие повишена чувствителност към някоя от съставките, предупреждават алерголози.

Обеците и пиърсинг

С тях от ранна възраст „вкарваме“ в тялото допълнителни алергени. Защото повечето от украшенията, които кичим по тялото си, съдържат примеси от метали – най-често никел и кобалт, които постепенно водят до никелова алергия.

Татуировки

Заради боите, които се използват в татуировките и най-вече една от съставките на оцветителите - парафенилендиамин, те са предпоставка за развитие на кожна алергия.

Грим и декоративна козметика

Днес от ранна възраст момичетата пък и момчета си правят кичури, почват да се изрусяват и боядисват.
Ако те са с чувствителна кожа и са склонни към алергии, трябва да се въздържат или да отложат възможно най-дълго активното използване на цялата тази химия.
За да може един ден, когато пораснат, да се боядисват без риск от алергии.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Разговор

19 октомври 2019 г.