Модерни алергии

Мобифон, спинър, мокри кърпички докарват обриви по кожата

Снимка: Guliver / iStock

Всяка година списъкът на веществата, които могат да доведат до тежки кожни алергии при деца и възрастни, се допълва и набъбва. А учени от цял свят ги проучват и класифицират, за да преценят кой е най-масов. Така определят „алерген на годината“. И всяка година той е различен.

Челните позиции се менят - преди време беше никелът, след него – консервант в мокрите кърпички, а последната година отново е никелът.
Кожните алергии засягат малки и големи като стартът е в ранна възраст, заради разнообразието и непрекъснатия ни досег с тези алергени.
Кои са най-новите попълнения?

Мобилни телефони и таблети

Ако преди години подобна алергия беше рядкост, днес деца на 7 години вече я проявяват към техниката, която стои непрекъснато в ръцете им – мобилни телефони, таблети, игри. Това е така, защото в корпуса им има никелови елементи.

Снимка: Guliver / iStock
Известно, че никелът е най-честият алерген в цял свят. И тези, които са чувствителни към метала, когато говорят дълго по телефон и 10-15 минути го притискат към бузата или ухото, защото ръцете им са заети, получават обрив – червени петна по бузите и ушите.

Спинъри

Играта със спинъри, която стана много популярна преди 2-3 години, също крие риск от кожни алергии. Причината – те се изработват от сплави, които съдържат никел и кадмий. А в боите, с които са покрити, бяха открити оловни съединения.

Ако играчката стои дълго в ръцете на детето, има реална опасност то да получи екзема, особено, ако е чувствително към алергена.

Снимка: Guliver / iStock

Мокри кърпички

Консервант в мокрите кърпички, които се използват много често и то още от бебешка възраст, се оказа мощен алерген. Това е метилизотиазолинонът, обявен от Американското дружество по контактна алергия като алерген на годината.
Мокрите кърпички са първото нещо, което се допира до бебешката кожа, а по-късно почти до ученическа възраст продължаваме да мием ръцете и дупето на малчуганите с тях.
Ако обаче детето е с чувствителна кожа и е с атопичен дерматит, това не е добър избор.

Парфюми

Само до преди 10-20 години не бяхме чували за детски парфюм или детски гримове. Сега те се предлагат във всяка голяма верига магазини.
И, ако в миналото хлапето тайно се е пръскало с парфюма на мама, то съвременните момичета имат набор от аромати и то от 5-6 годишна възраст. Ако то не е чувствително съм съставките им, няма лошо. Използвайки обаче от толкова ранна възраст парфюм, то може да развие повишена чувствителност към някоя от съставките, предупреждават алерголози.

Обеците и пиърсинг

С тях от ранна възраст „вкарваме“ в тялото допълнителни алергени. Защото повечето от украшенията, които кичим по тялото си, съдържат примеси от метали – най-често никел и кобалт, които постепенно водят до никелова алергия.

Татуировки

Заради боите, които се използват в татуировките и най-вече една от съставките на оцветителите - парафенилендиамин, те са предпоставка за развитие на кожна алергия.

Грим и декоративна козметика

Днес от ранна възраст момичетата пък и момчета си правят кичури, почват да се изрусяват и боядисват.
Ако те са с чувствителна кожа и са склонни към алергии, трябва да се въздържат или да отложат възможно най-дълго активното използване на цялата тази химия.
За да може един ден, когато пораснат, да се боядисват без риск от алергии.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа