На път

Как да помогнем на детето, ако движението го разболява

Снимка: Guliver/iStock

Семействата тръгват на път – било на курорт, към провинцията при баба и дядо, на море или за почивка в планината. И още с качването в колата, на детето му прилошава.

Далеч от личния лекар е добре родителите да имат под ръка хомеопатични лекарства и елементарни познания как да помогнат.

“Мамо, ще повърна!“

Независимо дали са в кола, автобус, самолет, кораб - винаги, когато са в превозно средство на някои деца им става лошо. Страдат от така наречената кинетоза – по-известна като „болест на движението“, „пътна“ или „морска“ болест. Тя има различни прояви събрани в едно изречение: “Мамо, ще повърна!“

Детето пребледнява, изпотява се, устата му се пълни със слюнка, а позивите за повръщане зачестяват. Симптомите са по-силни, ако пътят е със завои или пък морето – бурно.

Когато колата спре и детето се разходи на чист въздух, състоянието му често се подобрява.


При всяко следващо пътуване обаче то е тревожно: „Пак ли ще повръщам?“ А тази тревога влошава състоянието му.

Причината за болестта е противоречивата информация, която очите, вътрешното ухо и мускулните рецептори изпращат към мозъка.

Първа помощ

Ето какво съветва д-р Слави Филчев:

Д-р Слави Филчев, началник отделение по педиатрия Пета МБАЛ в София, специалист по детски болести, астмология, функционална диагностика и клинична хомеопатия.

Ако возенето е свързано с прилошаване и позиви за повръщане, е добре родителите да имат под ръка хомеопатичния препарат Cocculine.

Той може да помогне както на децата, така и на възрастните. Всеки, който се чувства зле на път, на 2 часа може да взема по една таблетка. Като започне профилактично един ден преди началото на пътуването.

За малките деца таблетките се стриват на прах и се пият с вода. Дават се един ден преди началото на пътуването, за да може организмът да се подготви и да се справи с прилошаването“, съветва д-р Филчев.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Бонсай

04 януари 2022 г.