Най-важното, което трябва да знаем за детското зрение (подкаст)

Кои са най-честите проблеми и притеснения на родителите, кога да заведем малчугана на профилактичен преглед и колко често да го правим? Разговаряме с д-р Гергана Светославова от болница „Токуда“ и Първа детска консултативна клиника

29 април 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Казват, че 80% от онова, което детето научава минава през неговите очи. Защо и наистина ли е толкова важно зрението за малките? И кои са най-честите проблеми при децата, свързани със зрението в различните възрастови групи?

Като родители се стремим да бъдем максимално прецизни по отношение на здравето на малчуганите. И едно от нещата, за които особено много внимаваме са техните очи. Защото, както добре знаем, очите са изключително деликатен орган, който изисква специално внимание и грижи.

Има ли сигнали, макар и не притеснителни, за които трябва да внимаваме, още докато децата са бебета? И кои са наистина тревожните знаци? Кога трябва да заведем малките на преглед профилактично и колко често е добре да го правим? Кои диагнози най-много стряскат родителите и какво трябва да знаем за тях?

На всички тези въпроси отговаря д-р Гергана Светославова от болница „Токуда“ и Първа детска консултативна клиника. Работи за превенция на ретинопатия на недоносеността към неонатологично отделение на болница „Токуда“.

Приятно слушане!

- Spotify

- Anchor

- Pocket Casts

- Google Podcasts

- The Podcast Place

Коментари
Последни видеа