Не красота, а мутация: наследяват ли се трапчинките по бузите и дългите мигли

Атрактивният външен вид, който впечатлява околните, често се дължи на генни мутации

17 март 2023 г.

Снимка: Getty

Необичаен нюанс на косата или очите, малки уши ... Кой би помислил, че много от акцентите във външния ни вид, които впечатляват околните, всъщност са генни мутации, обяснява генетикът д-р Арменуи Медоян.

Мутациите понякога могат да доведат до изненадващи прояви. Например, промените в гените PADI3, TGM или TCHH3 водят до развитие на синдром на неразресващата се коса.
В този случай косата обикновено става сребристо бяла или сламено оцветена и е просто невъзможно да се разресва или стилизира.
В света има само около сто души „глухарчета“.

Снимка: Getty
Или например кожата на англичанина Хари Търнър, вписан в Книгата на рекордите на Гинес като човека  с "гумена" кожа. Тя може да се издърпа с няколко сантиметра. Това се дължи на наличието на наследствено заболяване - синдром на Ehlers-Danlos, чиито симптоми са хипереластична кожа и много подвижни стави.
В някои случаи този синдром води до здравословни проблеми.

Хората с колобома на ириса имат поразителна черта. Дефектът, причинен от гена OMIM #120200, се проявява като цепнатина. Най-често се сравнява с котешко око или ключалка.

Червенокоси
Според учените коси с огнен цвят са имали дори и древните хора - неандерталците. Но през Средновековието всички червенокоси са били смятани за вещици и магьосници.
И това е защото този цвят на косата е доста рядък – тези хора се открояват от тълпата и плашат околните с мистичния си вид.
Днес представителите на червенокосите също са рядкост. Но вече е доказано, че този цвят се дължи на мутация в гена MC1R. Той е отговорен и за наличието на лунички.

Снимка: Getty
Нека добавим към списъка и зелените очи и ще получим уникален набор: в крайна сметка това е най-редкият цвят на очите в света, който се среща само при два процента от хората. Всъщност този нюанс на ириса е смесица от синьо и кафяво.

Но не само зелените очи са отклонение от нормата. Ярки сини и дори лилави нюанси се срещат при хора с генетична мутация. Спомнете си Елизабет Тейлър и нейните невероятни виолетови очи, които не оставиха нито един мъж безразличен.

Този уникален външен вид беше допълнен с друга тайна: по природа актрисата има два реда мигли и това не е нищо повече от дистихиаза, причинена от промени в гена FOXC2.
Тейлър е късметлийка - в нейния случай миглите рамкират много красиво очите ѝ.
Но често такава мутация причинява неудобства, тъй като миглите растат под грешен ъгъл и буквално влизат в окото, причинявайки възпаления.

Интересното е, че синеоките, особено тъмнокожите, понякога получават в допълнение мутация под формата на бяла ивица коса.
Тази комбинация се нарича синдром на Waardenburg. Тези хора често са глухи в резултат на генетични промени.

Снимка: Getty

Огледало на душата
Една от редките и много красиви мутации е хетерохромията - очи с различен цвят.
Най-често те вървят в чифт кафяво и синьо, понякога зелено. Всичко е заради меланина, чието количество „не е било достатъчно“ и за двете очи. Това око, което е получило по-малко пигмент, остава по-светло.
Все пак, имайте предвид: ако при раждането и в детството очите са били еднакви и с течение на времето едно от тях промени цвета си, това е тревожен сигнал. Може да е симптом на сериозно заболяване.

Бъди себе си
Генетичните мутации, които добавят загадъчност към външния вид, могат да засегнат кожата: например, при липса на меланин се развива албинизъм. Кожата, косата и очите са много светли почти бели още от самото раждане, независимо от расата.
Също така се случва меланинът да липсва само в определени области на кожата, тогава се развива витилиго.
Белите петна са особено забележими при мургавите афро-американци.
Твърде черният цвят на кожата също е патология. Той обаче не носи риск. Това обаче не се отнася за многото бенки. Те носят риск от онкологични заболявания. 

И какво друго
Трапчинки по бузите възникват с определена структура на големия зигоматичен мускул. За щастие тази функция няма отрицателни последици. Но тези, които са готови за операция (ектомия на трапчинки), за да получат такива трапчинки изкуствено, трябва да се замислят: струва ли ?

Миниатюрните уши изглеждат сладки, но увеличават риска от екзема, заради тесните си канали.
Страдат от своята уникалност и тези, които имат дълъг език. Буквално. Първо, пречи на говоренето; и второ, може да блокира дихателните пътища по време на сън.

Генетика в цифри:

- 35 процента от хората нямат мъдреци

- 30 процента от хората могат да повдигнат само една вежда

- 20 процента от хората имат разстояние между предните зъби като Ванеса Паради

- 10 процента са левичари

- 8 процента са синеоки

- 5 процента от хората имат лунички

- 5 процента са с кехлибарени очи

- 2 процента имат зелени очи

- 2 процента са русокоси

- 1 процент си служат еднаква сръчно както с дясната, така и с лявата ръка

- 1 процент са със сиви очи (сивите очи не са вид сини)
Мона Василева

 

 

 

 

 

Коментари
Последни видеа