Време е за второ дете. Дали

4 причини, поради които не трябва да бързате

Снимка: Getty

Родило се е първородното. Естествено, една година родителите не мислят за нищо друго освен за него. След това обаче проблясва мисълта за ново попълнение в семейството... или пък се случва по невнимание, без да е планирано. 
Важно е да разберете дали тялото ви е успяло да се възстанови.
Ето мнението на специалистите.

Има един разумен интервал между края на една и началото на следващата бременност, който е добре да се спазва. Ако следващата бременност започне по-рано от 3 години след раждането на бебето, това може да навреди на здравето на жената.

По-добре по-късно отколкото твърде рано

Ето медицински аргументи.

1. Бременността и раждането предизвикват хормонална буря в тялото на жената. И въпреки че всички тези „скокове“ са естествен феномен, тялото се нуждае от време, за да се възстанови от подобни „глобални пренареждания“.
Преценете сами. Времето преди раждането на бебето протича под действието на прогестерона и други хормони, които плацентата произвежда.
За да започне раждането, тялото „премахва предпазната бариера“ – нивото на прогестерона рязко спада, а броят на простагландините, естрогените, окситоцина в кръвта на жената се увеличава.
В края на раждането те рязко намаляват. Успоредно с това, за да се осигури лактация, съдържанието на пролактин и някои други вещества се увеличава.

2. Докато бебето е малко, за него е много важно да получава кърма. Образуването на кърма изглежда естествен процес, но всъщност изисква много усилия от организма. Същото се отнася и за поддържането на постоянен състав на майчиното мляко. 
Ето защо веднага след края на лактацията тя не трябва да поема още по-отговорна задача - раждане на друго дете.

Снимка: Getty
3. Шийката на матката, вагиналните стени и перинеума на млада майка са се разтегнали по време на бременността и преди да тествате отново тази мускулна група, е много важно да възстановят тонуса си. Понякога има проблеми с гладките коремни мускули - те се раздалечават, а следващото раждане може да ги засили.

Мускулите на матката също имат много работа. След раждането на бебето матката е много „подвижна“, тъй като връзките и мускулите на тазовото дъно, които ги фиксират, са разтегнати. И трабва време, за да може матката да заеме стабилна позиция. Ако тя не се е възстановила напълно, началото на следващата бременност може да бъде застрашено.

4. В продължение на една година след раждането органите и системите на тялото на жената се връщат към предишния си ритъм. Известно е, че по време не бременността сърцето, кръвоносните съдове, белите дробове, бъбреците, стомаха, червата и кръвотворната система работят с двойно натоварване. Имунната система, която намалява активността си, за да запази бременността, постепенно се връща към нормална работа. 

Снимка: Getty

Оптимално време 

В днешно време все повече двойки отлагат раждането по различни причини – учене, кариера, устройване на дом ... В резултат на това първото дете се появява, когато майката е преминала 30-години, но двамата родители често искат и второ дете. Проблемът е, че възрастта, която е подходяща за раждане, е ограничена. 

Експертите смятат, че минималната разлика между най-голямото и най-малкото дете е 2,5 години.

Защо се фиксира точно този срок?
Всичко е много просто: бебето се кърми около 1 година, но са нужни поне 9 месеца, за да може тялото на майката да се възстанови, за да износи следващата бременност.

Последни проучвания сочат, че е нужно дори повече време. А това означава, че оптималната разлика между децата е дори не 2,5, а 3 години.
Ако една жена е родила със секцио, лекарите ще посъветват родителите да изчакат тригодишна пауза между раждането и (внимание!) следващото зачеване. Това е така, защото белегът, останал върху матката, трябва да „укрепне”, за да издържи натоварването от следващата бременност.
Американски учени са доказали, че бебетата, заченати с интервал от поне 3 години, е много по-рядко се раждат преждевременно или с ниско тегло, а майките почти никога не изпитват анемия, проблеми с кръвното и кървене по време на следващата си бременност. 

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа