5 опасни болести на лятото, без Covid-19

Лекар обяснява защо са често срещани през този сезон

Илюстрация: Shutterstock

Въпреки че повечето болести се асоциират с хладното време, рискът да се разболеете от тях в летните жеги е също толкова висок. 
Този път ще пропуснем риска от  Covid-19.
Руският лекар Татяна Романенко изброява петте опасни състояния, които могат да ни сполетят през топлото време:

Стомашна инфекция
Именно през лятото се увеличават случаите на остри стомашно-чревни инфекции. Основната причина е употребата на храна, която е успяла да се развали. В топлото време неправилно съхраняваните продукти се развалят много бързо – на повърхността им мълниеносно се размножават бактерии, които са безвредни в обикновени условия.

Отит
Типичната лятна напаст на къпещите се деца. Когато излизат от водата, е необходимо щателно да подсушавате ушите, в противен случай останалата в тях влага провокира простуда и което е по-опасно – възпаление.

Кожни болести
Нали знаете, че къпането в непроверени водоеми е опасно? Обитаващите водата миди и птици са преносители на всевъзможни паразити, способни да предизвикат развитието на всякакви кожни проблеми.

Ангина
Това си е лятна болест, която е в резултат от активирането на бактерията стрептокок по сливиците, след употребата на студени напитки.
Течностите, които приемате, трябва да бъдат с комфортна температура, при това е добре да ги пиете бавно и на малки глътки.

Пневмония
Лекарите далеч не са изненадани от честите случаи на пневмония през лятото. Причината са климатиците. При възпаление на белите дробове е нужно колкото се може по-бързо да потърсите медицинска помощ, тъй като състоянието е много опасно.

Източник: medikforum.ru

 

Коментари
Последни видеа