4 правила на перфектните майки

Можем да поспорим с тях

Снимка: Guliver / iStock

Няма перфектни хора, но нищо не пречи да се стремим към идеала. Особено родителите, които искат да дадат най-доброто за детето си. Те често казват: „Добрата майка е длъжна да прави това и това“.

Обаче колко от нас имат нерви, време и възможности, за да покрият високите изисквания за отглеждане и възпитание?! Да вземем например следните правила, изброени от letidor.ru – според някои хора те са задължителни, ако искаме да сме идеални родители, но според други изобщо не са нужни. Истината е някъде там…

Кърмете колкото се може по-дълго

Поне, докато бебето навърши една година, а ако имате мляко, най-добре да удължите периода на кърмене за една или две години. Защото това намалява риска от развитие на рак на гърдата при жената и защото е полезно за детето.

Много съвременни майки обаче се отказват, понякога още на втория – третия месец. По различни причини: трябва да се върнат на работа и нямат възможност да се изцеждат; заради прием на лекарства, забранени по време на кърмене; нямат мляко, нямат желание…

Хиляди жени не кърмят децата си и кой може да ги обвини, че са лоши майки?

Спрете да храните с лъжичка колкото се може по-рано

Храненето на малкото детенце с лъжичка говори не толкова за родителска грижа, колкото за това, че родителите се опитват да спестят време и да запазят детето и кухнята чисти – това не е осъдително. Психолозите съветват да предлагаме на детето да се храни само, със собствените си ръце колкото се може по-рано, за да се научи да използва приборите.

Ако сте съгласни с това, позволявайте на хлапето да прави опити за самостоятелно хранене – давайте му в ръка варен картоф, морков, тиквичка, цвекло… Така то ще ви помогне с пюрирането и да - омазването е неизбежно.

А родителите, които държат на реда и са готови да хранят детето си толкова, колкото е нужно, докато разбере, че не е добре да цапа, е хубаво да знаят: щом малкото поиска да вземе лъжицата само, не бива да му отказват. По-добре да избършем изцапаното от бузи, коса, маса и стени, отколкото да си имаме работа с ученик, който не умее да се храни.

Снимка: Guliver / iStock

Бдете непрестанно над малкото

На вниманието на родители, които бдят през целия ден за това как и какво е закусило и обядвало малкото, колко пъти е ходило до тоалетна, колко зайчета е нарисувало: от непрестанната намеса може да има повече вреда, отколкото полза.

Много съвременни родители са на мнение, че проследяването на режима и вглеждането в детайлите е прекалено и се фокусират не над количеството, а над качественото и приятно общуване с детето. И в този случай психолозите са на тяхна страна.

Почивните дни принадлежат на децата

Малките имат нужда да общуват най-вече с родителите си, само че не всички сме готови да посветим свободното си време изцяло и единствено на малките. Някои психолози поддържат тезата, че това не е редно. Главното, от което децата се нуждаят, е техните майки и бащи да са щастливи.

Снимка: Guliver / iStock

Не е належащо да прекарваме цялата събота и неделя с хлапето, само защото в останалото време сме били заети, през седмицата не сте общували достатъчно и, един вид, да наваксаме. Смисълът от прекалената жертвоготовност е спорен.

Разходка с други родители и приятели, ходене на гости – при тях може вниманието ви да не е насочено изцяло към малкото, но сте заедно и правите заедно разни неща.

Адаптация: Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа